Dziś proponuję rewelacyjne malutkie pączki z przepisu w którym,nie używa się drożdży. Dużą zaletą tych ciastek jest to, że są one malutkie i naprawdę bardzo pyszne.
Składniki:
- 580 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 g cukru pudru
- 70 g masła
- 5 żółtek
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 kieliszek spirytusu
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, proszek do pieczenia i gałkę,wymieszać.
- Masło rozetrzeć z cukrem mikserem do momentu aż cały cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta.
- Nie przestając miksować dodać połowę mąki, połowę śmietany, resztę mąki, resztę śmietany, a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować.
- Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało.
- Ciasto rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej mąką. Wycinać koła a w środku zrobić dziurki. Ja użyłam foremki o średnicy 4 cm a dziurki robiłam za pomocą lejka.
- Rozgrzać olej. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany gdy po wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni. Ciastka smażyć do momentu aż będą zarumienione po około 1 minucie z każdej strony. Gdy olej zrobi się brązowy trzeba go wymienić na nowy.
- Pączki układać na blaszce wyłożonej papierowym ręcznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz