poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pączki bez drożdży


Dziś proponuję rewelacyjne malutkie pączki z przepisu w którym,nie używa się drożdży. Dużą zaletą tych ciastek jest to, że są one malutkie i naprawdę bardzo pyszne.



Składniki:
  • 580 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 kieliszek spirytusu
  • olej do smażenia


Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, proszek do pieczenia i gałkę,wymieszać.
  2. Masło rozetrzeć z cukrem mikserem do momentu aż cały cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta.
  3. Nie przestając miksować dodać połowę mąki, połowę śmietany,  resztę mąki, resztę śmietany, a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować.
  4. Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało.
  5. Ciasto rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej mąką. Wycinać koła a w środku zrobić dziurki. Ja użyłam foremki o średnicy 4 cm a dziurki robiłam za pomocą lejka.
  6. Rozgrzać olej. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany gdy po wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni. Ciastka smażyć do momentu aż będą zarumienione po około 1 minucie z każdej strony. Gdy olej zrobi się brązowy trzeba go wymienić na nowy.
  7. Pączki układać na blaszce wyłożonej papierowym ręcznikiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print