środa, 14 stycznia 2015

Domowe hamburgery


I doczekałam się kolejnego przepisu z serii Tata Gotuje. Tym razem mój mąż przygotował pyszne hamburgery. W przygotowaniu inspirował się przepisem Magdy Gessler, który pojawił się w jednym z odcinków kuchennych rewolucji.
Hamburgery wyszły rewelacyjnie.

Składniki:
  • 500 g mięsa wołowego
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki białej gorczycy
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 100 ml bulionu
  • sól
sos hamburgerowy:
  • majonez
  • musztarda
dodatkowo:
  • bułki hamburgerowe
  • ketchup
  • sałatka z ogórków
  • dowolne dodatki

Wykonanie:
  1. Mięso zmielić w maszynce do mięsa, przyprawy poza solą utrzeć w moździerzu.
  2. Przyprawy oprócz soli oraz bulion dodać do mięsa i dokładnie wyrobić rękoma.
  3. Z mięsa uformować hamburgery a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej suchej patelni. Posolić dopiero w momencie gdy odwracamy hamburgery na drugą stronę.
  4. Przygotować sos: Majonez wymieszać z musztardą. U mnie proporcje wynoszą 1:1 jednak najlepiej to zrobić według własnych upodobań.
  5. Bułki przekroić i podpiec w piekarniku.
  6. Spód bułki posmarować sosem hamburgerowym, następnie nałożyć sałatkę, hamburgera, znowu sos i ketchup. Mięso przykryć drugą połówką bułki.




2 komentarze:

  1. nic nie smakuje lepiej niż domowe wyroby! a hamburgery to już w ogóle!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie hamburgery obowiązkowo z sosem czosnkowym

    ------------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń

Print