Jak już jestem w temacie pierogów, to nie może zabraknąć farszu ze szpinakiem. Ten farsz akurat jest z dodatkiem sera feta, ale pierogi z samym szpinakiem też są rewelacyjne.
Ciasto:
- 300 g mąki
- 150 ml wrzątku
- sól
- 500 g mrożonego szpinaku
- 200 g sera feta
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ciasto:
- Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.
- Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody.
- Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać szpinak i gotować. Gdy szpinak się rozmrozi dodać gałkę i pieprz. Gotować aż nadmiar wody odparuje. Szpinak ostudzić.
- Jeśli w szpinaku nadal jest dużo wody, wodę odcisnąć a następnie go posiekać. Dodać ser feta i dokładnie wymieszać.
- Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga.
- Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz