środa, 21 stycznia 2015

Pierogi z szpinakiem i serem feta


Jak już jestem w temacie pierogów, to nie może zabraknąć farszu ze szpinakiem. Ten farsz akurat  jest z dodatkiem sera feta, ale pierogi z samym szpinakiem też są rewelacyjne.

Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 ml wrzątku
  • sól
Farsz:
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Ciasto:
  • Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.
  • Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody.
  • Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.
Farsz:
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać szpinak i gotować. Gdy szpinak się rozmrozi dodać gałkę i pieprz. Gotować aż nadmiar wody odparuje. Szpinak ostudzić.
  • Jeśli w szpinaku nadal jest dużo wody, wodę odcisnąć a następnie go posiekać. Dodać ser feta i dokładnie wymieszać.
Pierogi:
  • Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga.
  • Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print