piątek, 16 stycznia 2015

Rolada z kremem z tuńczyka



Rolada z kremem z tuńczyka jest świetną przekąską nie tylko na przyjęcia. Zrobienie jej wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest bardzo dobry.


Składniki:
ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
krem z tuńczyka:
  • 150 g tuńczyka w oleju
  • 70 g sera mascarpone
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 pęczek natki pietruszki1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Przygotować ciasto:
    • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka ze szcyptą soli i pieprzu ubić do białości. Do żółtek dodać przesianą przez sito mąkę, wymieszać a następnie dodać białka i delikatnie wymieszać.
    • Ciasto rozsmarować na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut.
    • Po upieczeniu ciasto razem z papierem do pieczenia wyciągnąć z formy na arkusz pergaminu, odczekać 3 - 4 minuty i ściągnąć delikatnie papier z ciasta.
    • Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem z pergaminem i odstawić do całkowitego wystygnięcia ciasta.
  2. Przygotować krem:
    • Od tuńczyka odlać olej. Rybę, ser mascarpone, majonez, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pietruszkę włożyć do melaksera, doprawić solą i pieprzem i zmiksować na jednolity krem.
  3. Ostudzone ciasto rozwinąć zostawiając je na pergaminie. Ciasto posmarować kremem a następnie zwinąć roladę. Roladę owinąć pergaminem i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  4. Roladę pokroić w plastry o szerokości 1,5 cm.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print