Rolada z kremem z tuńczyka jest świetną przekąską nie tylko na przyjęcia. Zrobienie jej wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest bardzo dobry.
Składniki:
ciasto:
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- 150 g tuńczyka w oleju
- 70 g sera mascarpone
- 1 łyżka majonezu
- 1 pęczek natki pietruszki1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Przygotować ciasto:
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka ze szcyptą soli i pieprzu ubić do białości. Do żółtek dodać przesianą przez sito mąkę, wymieszać a następnie dodać białka i delikatnie wymieszać.
- Ciasto rozsmarować na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 minut.
- Po upieczeniu ciasto razem z papierem do pieczenia wyciągnąć z formy na arkusz pergaminu, odczekać 3 - 4 minuty i ściągnąć delikatnie papier z ciasta.
- Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem z pergaminem i odstawić do całkowitego wystygnięcia ciasta.
- Przygotować krem:
- Od tuńczyka odlać olej. Rybę, ser mascarpone, majonez, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pietruszkę włożyć do melaksera, doprawić solą i pieprzem i zmiksować na jednolity krem.
- Ostudzone ciasto rozwinąć zostawiając je na pergaminie. Ciasto posmarować kremem a następnie zwinąć roladę. Roladę owinąć pergaminem i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Roladę pokroić w plastry o szerokości 1,5 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz