poniedziałek, 5 stycznia 2015

Zupa gulaszowa


Zupa gulaszowa jest szybkim i prostym daniem. Świetnie nadaje się na imprezy i wyjazdy. W zasadzie można dodać dowolne warzywa, te które najbardziej lubimy. Największą chyba zaletą tej zupy jest to, że jest to danie jednogarnkowe.



Składniki:
  • 800 g łopatki wołowej
  • 500 g mięsa wieprzowego (szynka)
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 5 ziemniaków
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 6 łyżek makaronu zacierki
  • sól
  • czerwona ostra papryka
  • czerwona słodka wędzona papryka
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • szczypta cynamonu
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • olej dosmażenia


Wykonanie:
  1. Cebulę pokroić w kostkę, mięso pokroić w dużą kostkę. W dużym garnku cebulę zeszklić na oleju, a następnie dodać mięso i smażyć aż całe zmieni kolor.
  2. Mięso zalać wodą,dodać liść laurowy,ziele angielskie, paprykę ostrą, paprykę wędzoną, imbir i cynamon, doprowadzić do wrzenia i gotować przez godzinę aż mięso zmięknie.
  3. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, papryki umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę, marchew i cebulę pokroić w plastry.Warzywa dodać do zupy, zupę posolić i gotować przez 30 minut aż warzywa będą miękkie.
  4. Z kukurydzy i fasoli odlać wodę i dodać do zupy. Następnie dodać zacierki. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut. W razie potrzeby doprawić solą i ostrąpapryką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print