Zupa gulaszowa jest szybkim i prostym daniem. Świetnie nadaje się na imprezy i wyjazdy. W zasadzie można dodać dowolne warzywa, te które najbardziej lubimy. Największą chyba zaletą tej zupy jest to, że jest to danie jednogarnkowe.
Składniki:
- 800 g łopatki wołowej
- 500 g mięsa wieprzowego (szynka)
- 2 cebule
- 2 papryki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 5 ziemniaków
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 6 łyżek makaronu zacierki
- sól
- czerwona ostra papryka
- czerwona słodka wędzona papryka
- ¼ łyżeczki imbiru
- szczypta cynamonu
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- olej dosmażenia
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w kostkę, mięso pokroić w dużą kostkę. W dużym garnku cebulę zeszklić na oleju, a następnie dodać mięso i smażyć aż całe zmieni kolor.
- Mięso zalać wodą,dodać liść laurowy,ziele angielskie, paprykę ostrą, paprykę wędzoną, imbir i cynamon, doprowadzić do wrzenia i gotować przez godzinę aż mięso zmięknie.
- Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, papryki umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę, marchew i cebulę pokroić w plastry.Warzywa dodać do zupy, zupę posolić i gotować przez 30 minut aż warzywa będą miękkie.
- Z kukurydzy i fasoli odlać wodę i dodać do zupy. Następnie dodać zacierki. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut. W razie potrzeby doprawić solą i ostrąpapryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz