Zupa gulaszowa jest szybkim i prostym daniem. Świetnie nadaje się na imprezy i wyjazdy. W zasadzie można dodać dowolne warzywa, te które najbardziej lubimy. Największą chyba zaletą tej zupy jest to, że jest to danie jednogarnkowe.
Składniki:
- 800 g łopatki wołowej
 - 500 g mięsa wieprzowego (szynka)
 - 2 cebule
 - 2 papryki
 - 1 marchew
 - 1 pietruszka
 - 5 ziemniaków
 - 1 puszka kukurydzy
 - 1 puszka czerwonej fasoli
 - 6 łyżek makaronu zacierki
 - sól
 - czerwona ostra papryka
 - czerwona słodka wędzona papryka
 - ¼ łyżeczki imbiru
 - szczypta cynamonu
 - liść laurowy
 - 3 ziarna ziela angielskiego
 - olej dosmażenia
 
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w kostkę, mięso pokroić w dużą kostkę. W dużym garnku cebulę zeszklić na oleju, a następnie dodać mięso i smażyć aż całe zmieni kolor.
 - Mięso zalać wodą,dodać liść laurowy,ziele angielskie, paprykę ostrą, paprykę wędzoną, imbir i cynamon, doprowadzić do wrzenia i gotować przez godzinę aż mięso zmięknie.
 - Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, papryki umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę, marchew i cebulę pokroić w plastry.Warzywa dodać do zupy, zupę posolić i gotować przez 30 minut aż warzywa będą miękkie.
 - Z kukurydzy i fasoli odlać wodę i dodać do zupy. Następnie dodać zacierki. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut. W razie potrzeby doprawić solą i ostrąpapryką.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz