Ostatnio przygotowałam wytrawne kruche babeczki z trzema farszami. Według mnie najlepsze były z serem mascarpone i łososiem. Babeczki takie są świetne na przyjęcia i wszelkie imprezy.
Z podanej ilości składników na ciasto wyszło mi 25 małych babeczek i 30 większych.
Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g margaryny
- 2 żółtka
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cząbru
- szczypta pieprzu
farsz pieczarkowy:
- 2 cebule
- 350 g pieczarek
- masło do smażenia
- sól
- pieprz
- ser żółty do posypania babeczek
farsz z łososiem i mascarpone:
- 1 opakowanie sera mascarpone
- 1 opakowanie wędzonego łososia
- kilka kaparów
- pieprz
farsz z indykiem (wystarczy zrobić z ½ porcji):
- ½ piersi z indyka
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasolki
- natka pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
- oregano
- tymianek
- ostra czerwona papryka
- słodka czerwona papryka
Wykonanie:
- Przygotować ciasto:
- Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cząbrem i solą. Dodać żółtka, margarynę i wodę a następnie szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Z ciasta formować niewielkie kulki i wylepiać nimi foremki na babeczki. Ciasto w foremkach nakłuć widelcem.
- Piec w temperaturze 180oC przez 25 - 30 minut do momentu aż babeczki się zarumienią. Babeczki ostudzić.
- Farsz z pieczarek:
- Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż cały płyn odparuje.
- Do babeczek nałożyć farsz pieczarkowy, posypać startym serem i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180oC.
- Farsz z mascarpone i łososiem:
- Odkroić kilka pasków łososia i odłożyć do dekoracji babeczek. Pozostałego łososia pokroić w drobną kostkę.
- Do sera mascarpone dodać pokrojonego w kostkę łososia, kilka kaparów i doprawić pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Do babeczek włożyć farsz i udekorować je pozostałym łososiem i kaparami.
- Farsz z indykiem:
- Indyka pokroić w drobną kostkę i wymieszać. Dodać paprykę ostrą i słodką, pieprz, oregano, tymianek i sól a następnie wymieszać. Indyka usmażyć i przełożyć do miski.
- Do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki, kukurydzę, fasolkę majonez i ketchup, wszystko wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Farsz przełożyć do babeczek i udekorować pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz