Ostatnio przygotowałam wytrawne kruche babeczki z trzema farszami. Według mnie najlepsze były z serem mascarpone i łososiem. Babeczki takie są świetne na przyjęcia i wszelkie imprezy.
Z podanej ilości składników na ciasto wyszło mi 25 małych babeczek i 30 większych. 
Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki
 - 250 g margaryny
 - 2 żółtka
 - 4 łyżki zimnej wody
 - 1 łyżeczka soli
 - 1 łyżeczka cząbru
 - szczypta pieprzu
 
farsz pieczarkowy:
- 2 cebule
 - 350 g pieczarek
 - masło do smażenia
 - sól
 - pieprz
 - ser żółty do posypania babeczek
 
farsz z łososiem i mascarpone:
- 1 opakowanie sera mascarpone
 - 1 opakowanie wędzonego łososia
 - kilka kaparów
 - pieprz
 
farsz z indykiem (wystarczy zrobić z ½ porcji):
- ½ piersi z indyka
 - puszka kukurydzy
 - puszka czerwonej fasolki
 - natka pietruszki
 - 1 łyżka majonezu
 - 4 łyżki ketchupu
 - sól
 - pieprz
 - oregano
 - tymianek
 - ostra czerwona papryka
 - słodka czerwona papryka
 
Wykonanie:
- Przygotować ciasto:
 - Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cząbrem i solą. Dodać żółtka, margarynę i wodę a następnie szybko zagnieść ciasto.
 - Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
 - Z ciasta formować niewielkie kulki i wylepiać nimi foremki na babeczki. Ciasto w foremkach nakłuć widelcem.
 - Piec w temperaturze 180oC przez 25 - 30 minut do momentu aż babeczki się zarumienią. Babeczki ostudzić.
 - Farsz z pieczarek:
 - Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę.
 - Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż cały płyn odparuje.
 - Do babeczek nałożyć farsz pieczarkowy, posypać startym serem i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180oC.
 - Farsz z mascarpone i łososiem:
 - Odkroić kilka pasków łososia i odłożyć do dekoracji babeczek. Pozostałego łososia pokroić w drobną kostkę.
 - Do sera mascarpone dodać pokrojonego w kostkę łososia, kilka kaparów i doprawić pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
 - Do babeczek włożyć farsz i udekorować je pozostałym łososiem i kaparami.
 - Farsz z indykiem:
 - Indyka pokroić w drobną kostkę i wymieszać. Dodać paprykę ostrą i słodką, pieprz, oregano, tymianek i sól a następnie wymieszać. Indyka usmażyć i przełożyć do miski.
 - Do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki, kukurydzę, fasolkę majonez i ketchup, wszystko wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
 - Farsz przełożyć do babeczek i udekorować pietruszką.
 




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz