czwartek, 8 stycznia 2015

Wytrawne kruche babeczki (z pieczarkami, z łososiem i mascarpone i z indykiem)


Ostatnio przygotowałam wytrawne kruche babeczki z trzema farszami. Według mnie najlepsze były z serem mascarpone i łososiem. Babeczki takie są świetne na przyjęcia i wszelkie imprezy.
Z podanej ilości składników na ciasto wyszło mi 25 małych babeczek i 30 większych.



Składniki:
ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cząbru
  • szczypta pieprzu

farsz pieczarkowy:
  • 2 cebule
  • 350 g pieczarek
  • masło do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty do posypania babeczek

farsz z łososiem i mascarpone:
  • 1 opakowanie sera mascarpone
  • 1 opakowanie wędzonego łososia
  • kilka kaparów
  • pieprz

farsz z indykiem (wystarczy zrobić z ½ porcji):
  • ½ piersi z indyka
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasolki
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • tymianek
  • ostra czerwona papryka
  • słodka czerwona papryka


Wykonanie:

  1. Przygotować ciasto:
    • Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cząbrem i solą. Dodać żółtka, margarynę i wodę a następnie szybko zagnieść ciasto.
    • Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
    • Z ciasta formować niewielkie kulki i wylepiać nimi foremki na babeczki. Ciasto w foremkach nakłuć widelcem.
    • Piec w  temperaturze 180oC przez 25 - 30 minut do momentu aż babeczki się zarumienią. Babeczki ostudzić.
  2. Farsz z pieczarek:
    • Pieczarki obrać i pokroić w plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę.
    • Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż cały płyn odparuje.
    • Do babeczek nałożyć farsz pieczarkowy, posypać startym serem i zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180oC.
  3. Farsz z mascarpone i łososiem:
    • Odkroić kilka pasków łososia i odłożyć do dekoracji babeczek. Pozostałego łososia pokroić w drobną kostkę.
    • Do sera mascarpone dodać pokrojonego w kostkę łososia, kilka kaparów i doprawić pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
    • Do babeczek włożyć farsz i udekorować je pozostałym łososiem i kaparami.
  4. Farsz z indykiem:
    • Indyka pokroić w drobną kostkę i wymieszać. Dodać paprykę ostrą i słodką, pieprz, oregano, tymianek i sól a następnie wymieszać. Indyka usmażyć i przełożyć do miski.
    • Do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki, kukurydzę, fasolkę majonez i ketchup, wszystko wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
    • Farsz przełożyć do babeczek i udekorować pietruszką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print