Przepis na ten karczek podsunęła mi teściowa a ja go trochę zmieniłam. Karczek wyszedł świetny, a kapusta i ziemniaki jeszcze lepsze. Dużą zaletą tego dania było to, że miałam domową kiszoną kapustę, którą dostałam od teściowej.
Składniki:
- ok. 500 g kiszonej kapusty
- 1 kg karczku
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 5 - 6 ząbków czosnku
- kilka ziaren jałowca
- sól
- pieprz
- tymianek
- rozmaryn
- cząber
- słodka mielona papryka
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać i umyć, umyte mięso, obraną cebulę i ziemniaki pokroić w grube plastry.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustę, następnie ułożyć ziemniaki. Ziemniaki przyprawić solą i pieprzem.
- Na ziemniaki ułożyć mięso pomiędzy które włożyć obrane ząbki czosnku. Obok i na mięso ułożyć kilka ziaren jałowca. Mięso doprawić solą i pieprzem.
- Na mięso poukładać cebulę. Całość doprawić tymiankiem, rozmarynem, cząbrem i słodką papryką.
- Tak przygotowane mięso przykryć pokrywką i piec w temperaturze 180oC przez 1 godzinę i 45 minut, a następnie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz