piątek, 30 stycznia 2015

Karczek pieczony z kiszoną kapustą i ziemniakami


Przepis na ten karczek podsunęła mi teściowa a ja go trochę zmieniłam. Karczek wyszedł świetny, a kapusta i ziemniaki jeszcze lepsze. Dużą zaletą tego dania było to, że miałam domową kiszoną kapustę, którą dostałam od teściowej.



Składniki:
  • ok. 500 g kiszonej kapusty
  • 1 kg karczku
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • kilka ziaren jałowca
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • rozmaryn
  • cząber
  • słodka mielona papryka


Wykonanie:
  1. Ziemniaki obrać i umyć, umyte mięso, obraną cebulę i ziemniaki pokroić w grube plastry.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustę, następnie ułożyć ziemniaki. Ziemniaki przyprawić solą i pieprzem.
  3. Na ziemniaki ułożyć mięso pomiędzy które włożyć obrane ząbki czosnku. Obok i na mięso ułożyć kilka ziaren jałowca. Mięso doprawić solą i pieprzem.
  4. Na mięso poukładać cebulę. Całość doprawić tymiankiem, rozmarynem, cząbrem i słodką papryką.
  5. Tak przygotowane mięso przykryć pokrywką i piec w  temperaturze 180oC przez 1 godzinę i 45 minut, a następnie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze przez 15 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print