poniedziałek, 2 lutego 2015

Bezy cytrynowe i kawowe


Już wcześniej przygotowywałam bezy. Tym razem zostało mi sporo białek, więc postanowiłam przygotować bezy cytrynowe i kawowe. Beziki wyszły bardzo dobre.



Składniki:
  • 5 białek
  • 200 g cukru pudru
  • 3 - 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej


Wykonanie:
  1. Białka ubić na bardzo sztywną pianę a następnie dalej ubijając dodać powoli cukier puder.
  2. Ubite białka podzielić na 2 części. Do jednej dodać sok z cytryny i zmiksować, do drugiej dodać kawę rozpuszczalną i również zmiksować.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć bezy za pomocą szprycy lub małej łyżeczki.
  4. Bezy suszyć w temperaturze 80oC przy włączonym termoobiegu przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie można wyłączyć grzanie i zostawić bezy w zamkniętym piekarniku na noc.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print