Już wcześniej przygotowywałam bezy. Tym razem zostało mi sporo białek, więc postanowiłam przygotować bezy cytrynowe i kawowe. Beziki wyszły bardzo dobre.
Składniki:
- 5 białek
- 200 g cukru pudru
- 3 - 4 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
- Białka ubić na bardzo sztywną pianę a następnie dalej ubijając dodać powoli cukier puder.
- Ubite białka podzielić na 2 części. Do jednej dodać sok z cytryny i zmiksować, do drugiej dodać kawę rozpuszczalną i również zmiksować.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć bezy za pomocą szprycy lub małej łyżeczki.
- Bezy suszyć w temperaturze 80oC przy włączonym termoobiegu przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie można wyłączyć grzanie i zostawić bezy w zamkniętym piekarniku na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz