wtorek, 10 lutego 2015

Czerwona kapusta z fasolą


Za każdym razem jak coś robię z kapusty zastanawiam się dlaczego tak rzadko bo przecież kapusta to świetne warzywo. Dziś przepis na czerwoną kapustę z czarną fasolą i kiełbasą. W zasadzie czarną fasolę można zastąpić jakąkolwiek inną fasolą i tak wyjdzie rewelacyjnie.
Danie to wygląda niezbyt zachęcająco,ale jest pyszne.



Składniki:
  • mała główka czerwonej kapusty
  • 250 g czarnej fasoli
  • 200 g kiełbasy
  • 4 cebule
  • przecier pomidorowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • chilli
  • liście laurowe
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczki sumaku


Wykonanie:
  1. Fasolę namoczyć przez noc w wodzie,a następnie ugotować do miękkości w małej ilości wody z solą, 1 łyżeczką cząbru, liściem laurowym i łyżeczką cukru.
  2. Kapustę poszatkować i ugotować w małej ilości wody z liściem laurowym i solą.
  3. Cebulę pokroić w pióra, kiełbasę przekroić wzdłuż na pół a następnie pokroić w plastry. Cebulę zeszklić na oleju lub smalcu,dodać kiełbasę i smażyć przez kilka minut.
  4. Do kapusty dodać ugotowaną fasolę, kiełbasę z cebulą oraz resztę przypraw. Dodać przecier pomidorowy,wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu przez co najmniej godzinę.
  5. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print