Za każdym razem jak coś robię z kapusty zastanawiam się dlaczego tak rzadko bo przecież kapusta to świetne warzywo. Dziś przepis na czerwoną kapustę z czarną fasolą i kiełbasą. W zasadzie czarną fasolę można zastąpić jakąkolwiek inną fasolą i tak wyjdzie rewelacyjnie.
Danie to wygląda niezbyt zachęcająco,ale jest pyszne.
Składniki:
- mała główka czerwonej kapusty
- 250 g czarnej fasoli
- 200 g kiełbasy
- 4 cebule
- przecier pomidorowy
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- chilli
- liście laurowe
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki cząbru
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- ½ łyżeczki sumaku
Wykonanie:
- Fasolę namoczyć przez noc w wodzie,a następnie ugotować do miękkości w małej ilości wody z solą, 1 łyżeczką cząbru, liściem laurowym i łyżeczką cukru.
- Kapustę poszatkować i ugotować w małej ilości wody z liściem laurowym i solą.
- Cebulę pokroić w pióra, kiełbasę przekroić wzdłuż na pół a następnie pokroić w plastry. Cebulę zeszklić na oleju lub smalcu,dodać kiełbasę i smażyć przez kilka minut.
- Do kapusty dodać ugotowaną fasolę, kiełbasę z cebulą oraz resztę przypraw. Dodać przecier pomidorowy,wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu przez co najmniej godzinę.
- W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz