środa, 18 lutego 2015

Deser z truskawkami, mascarpone i herbatnikami


Ten deser nie tylko dobrze wygląda, ale jest naprawdę bardzo dobry. Do tego robi się go szybko i bardzo łatwo. Polecam wszystkim.



Składniki:
  • 150 g herbatników
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 300 - 400 g mrożonych truskawek
  • 2 łyżeczki cukru
  • starta gorzka czekolada do dekoracji


Wykonanie:
  1. Herbatniki pokruszyć, można to zrobić wałkiem, drewnianą pałką lub za pomocą blendera.
  2. Mascarpone ubić z śmietaną i cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę.
  3. Truskawki trochę rozmrozić i zmiksować razem z cukrem.
  4. W kieliszku lub w pucharku układać na przemian warstwę z biszkoptów, sera mascarpone i truskawek, tak by były po 2 warstwy każdego składnika.
  5. Wierzch posypać herbatnikami i startą czekoladą.
  6. Deser podawać od razu lub przechowywać w lodówce.





2 komentarze:

  1. Wczoraj wyprawialam urodziny, deser wszystkim smakowal. Pychotka
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. LECZ JEŚLI JESZCZE KOBIETO BIEGASZ JAK OPĘTANA DO KOŚCIOŁA, TO SWOJE KOLEJNE URODZINY BĘDZIESZ OOBCHODZIĆ W OBOZIE ZAGŁADY W OŚWIĘCIMIU. A WTEDY POZOSTANĄ CI JEDYNIE WSPOMNIENIA.
      MARZENA MANISTA

      Usuń

Print