Odkąd pamiętam co roku w okresie karnawału moja babcia piecze rogaliki z tego przepisu. Jej rogaliki są ładniejsze i zgrabniejsze, ale moje wyszły i tak nie najgorzej, a smakują równie dobrze co babcine.
Do rogalików można dodać dowolny dżem lub marmoladę. Ja użyłam kakaowe powidła śliwkowe i dżem gruszkowo-bananowy, który dostałam od mojej teściowej.
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 opakowanie margaryny
- ½ szklanki śmietany
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z śmietaną i cukrem.
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę a następnie posiekać nożem.
- W mące zrobić wgłębienie, dodać drożdże ze śmietaną i zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na mniejsze porcje. Każdą porcję ciasta rozwałkować w koło i podzielić na trójkąty. Na brzegu każdego z trójkątów ułożyć trochę marmolady i zwinąć w stronę środka ciasta. Brzegi skleić i ułożyć tak, by tworzyły rogaliki.
- Rogaliki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180oC przez 15 - 17 minut do momentu aż rogaliki się zarumienią.
- Rogaliki ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz