poniedziałek, 16 lutego 2015

Sałatka z roszpunką i bakłażanem


Ta sałatka bardzo mi smakowała, pewnie dlatego, że wszystkie jej składniki należą do "jednych z moich ulubionych". Polecam ją wszystkim nie tylko na romantyczną kolację we dwoje.



Składniki:
  • roszponka
  • bakłażan
  • owoc granatu
  • ser turkusowy lazur
  • 2 placki tortilli
  • sól morska
  • pierz
  • oliwa lub olej do podsmażenia tortilli

sos:
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól morska
  • pieprz


Wykonanie:
  1. Z tortilli za pomocą foremek do ciasta wyciąć serduszka lub inne kształty. Podsmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Grzanki poukładać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
  2. Obrać owoc granatu. Naciąć skórkę  wkoło owocu, a następnie rozerwać go na dwie części. Następnie naciągać brzegi skórki żeby oddzielić błony od pestek, można też rozerwać go na mniejsze kawałki. Trzymając owoc nad miską, skórką do góry uderzać w owoc rączką noża lub drewnianą pałką. Jeśli odpowiednio mocno uderzamy nasiona same wypadająz owocu.
  3. Poodcinać ogonki roszponki, żeby zostały pojedyncze liście. Sałatę umyć i osuszyć.
  4. Bakłażan pokroić na centymetrowe plastry a następnie podzielić je na mniejsze kawałki. Bakłażana natrzeć oliwą, posypać solą i pieprzem a następnie usmażyć go z obu stron na patelni grilowej.
  5. Ser pokruszyć lub pokroić w kostkę.
  6. Zrobić sos: Dokładnie wymieszać ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz.
  7. Na talerzu ułożyć roszpunkę, polać ją odrobiną sosu i delikatnie wymieszać.
  8. Na sałacie ułożyć bakłażana i ser pleśniowy. Bakłażana delikatnie skropić sosem.
  9. Całość posypać pestkami granatu i ułożyć grzanki z tortilli.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print