Ta sałatka bardzo mi smakowała, pewnie dlatego, że wszystkie jej składniki należą do "jednych z moich ulubionych". Polecam ją wszystkim nie tylko na romantyczną kolację we dwoje.
Składniki:
- roszponka
- bakłażan
- owoc granatu
- ser turkusowy lazur
- 2 placki tortilli
- sól morska
- pierz
- oliwa lub olej do podsmażenia tortilli
sos:
- 4 łyżki oliwy
- ½ łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól morska
- pieprz
Wykonanie:
- Z tortilli za pomocą foremek do ciasta wyciąć serduszka lub inne kształty. Podsmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Grzanki poukładać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
- Obrać owoc granatu. Naciąć skórkę wkoło owocu, a następnie rozerwać go na dwie części. Następnie naciągać brzegi skórki żeby oddzielić błony od pestek, można też rozerwać go na mniejsze kawałki. Trzymając owoc nad miską, skórką do góry uderzać w owoc rączką noża lub drewnianą pałką. Jeśli odpowiednio mocno uderzamy nasiona same wypadająz owocu.
- Poodcinać ogonki roszponki, żeby zostały pojedyncze liście. Sałatę umyć i osuszyć.
- Bakłażan pokroić na centymetrowe plastry a następnie podzielić je na mniejsze kawałki. Bakłażana natrzeć oliwą, posypać solą i pieprzem a następnie usmażyć go z obu stron na patelni grilowej.
- Ser pokruszyć lub pokroić w kostkę.
- Zrobić sos: Dokładnie wymieszać ze sobą oliwę, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz.
- Na talerzu ułożyć roszpunkę, polać ją odrobiną sosu i delikatnie wymieszać.
- Na sałacie ułożyć bakłażana i ser pleśniowy. Bakłażana delikatnie skropić sosem.
- Całość posypać pestkami granatu i ułożyć grzanki z tortilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz