Tort mięsny w moim wykonaniu to kruche ciasto faszerowane mięsnym farszem. Danie to jest idealne na obiad zwłaszcza, że można je przygotować dzień wcześniej a upiec w momencie, który najbardziej nam odpowiada. Tort ten jest nie tylko pyszny ale i bardzo sycący. Tort ten piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm.
Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki
- 90g smalcu
- 90g masła
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- 2- 3 średnie ziemniaki
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 2 cebule
- 1 papryka
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu Worcester
- 2 łyżka sosu sojowego
- ostra i słodka papryka
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać smalec, masło, sól oraz wodę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Aby ziemniaki się szybciej ugotowały można pokroić je w mniejsze kawałki.
- Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć, obrać i również pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę zeszklić na oleju, następnie dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Smażyć na średnim ogniu, aż mięso zmieni kolor. Dodać paprykę, pokrojone pomidory i przyprawy. Smażyć aż papryka będzie miękka a nadmiar płynu odparuje.
- Gotowe mięso przełożyć do miski i dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Całość dokładnie wymieszać. Po dodaniu ziemniaków warto spróbować farsz i ewentualnie doprawić go jeszcze solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury190°C. 2/3 ciasta rozwałkować w kształt koła i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę (spód i brzegi). Formę wypełnić mięsnym farszem a następnie przykryć go pozostałym ciastem rozwałkowanym w kształt koła. Brzegi ciasta docisnąć pomagając sobie nożem lub widelcem. Nadmiar ciasta można odciąć i wykorzystać go do dekoracji ciasta, ja jednak zostawiłam go wokół brzegów ciasta.
- Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i piec go w temperaturze 190°C przez 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180° i piec jeszcze przez 30 – 40 minut, do momentu aż ciasto się zarumieni.
Ale pomysłowe! Muszę to wypróbować- wymarzony tort każdego faceta ;)
OdpowiedzUsuńSUPER przepis!!!
OdpowiedzUsuńJa zmodyfikowałam po swojemu i wzbogaciłam od razu ciasto o przyprawy i zioła, a do farszu zamiast papryki (bo nie miałam)dodałam wcześniej zaparzoną świeżą, białą kapustę. Całość doprawiłam indyjską curry i paprykowym pesto. Wierzch ozdobiłam (jak na tort przystało) czarnuszką i parmezanem. Mój mięsożerny solenizant był mega- zachwycony... :D
Następnym razem zrobię dla siebie - takie grzybowe vege...
Ciekawy i interesujący wpis:)
OdpowiedzUsuńnatalie wayne kto to,
pornzog,cherrycandle