Jakiś czas temu kupiłam mąkę ryżową i zastanawiałam się co z niej zrobić. W końcu zdecydowałam się na kruche ciasteczka. Ciasteczka wyszły smaczne o ciekawym smaku, jednak dość suche, ale do kawy czy herbaty dobrze pasują.
Składniki:
- 500 g mąki ryżowej
 - 100 g mąki pszennej
 - 3 jajka
 - ¾ szklanki cukru
 - 1 margaryna
 
Wykonanie:
- W misce wymieszać obie mąki i cukier. Dodać jajka i margarynę a następnie zagnieść ciasto.
 - Ciasto rozwałkować i wycinać ciastka foremkami lub robić kulki z małych porcji ciasta, rozgnieść je i poukładać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Piec w temperaturze 180oC do momentu aż ciastka się zarumienią przez około 10 - 15 minut.
 - Ciastka ostudzić.
 

kosmiczne ;)
OdpowiedzUsuń