środa, 25 marca 2015

Jajka na twardo w kształcie serca



Jajka tak zrobione są świetną dekoracją. Zrobienie ich nie jest trudne, ale mnie za pierwszym razem trochę popękały, wiec w zasadzie żeby zrobić idealne serduszka trzeba trochę poćwiczyć.


Do zrobienia takich jajek potrzeba:
  • jajka
  • garnek z wodą do ugotowania jajek
  • kartonik
  • gumki recepturki
  • patyczki do jedzenia

I do dzieła:
  1. Kartonik zginamy na pół. Wielkość kartonika ma być taka, żeby zmieściło się w nim jajko. Ja użyłam okładkę bloku rysunkowego więc dodatkowo obłożyłam go folią.
  2. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Ugotowane jajka wyciągamy na deskę i czekamy ok. 2 minuty żeby trochę ostygły, ale były jeszcze gorące.
  3. Jajka obieramy ze skorupki, wkładamy do kartonika, na środek jajka wkładamy pałeczkę, którą delikatnie dociskamy do jajka.  Końce kartonika razem z pałeczką zawiązujemy gumkami. Uwaga czym mocniej dociśniemy pałeczkę, tym ładniejsze będzie serce, ale jeśli dociśniemy zbyt mocno to jajko może pęknąć.
  4. Jajko zostawiamy aż całkowicie wystygnie, można je też włożyć na 15 minut do lodówki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print