poniedziałek, 23 marca 2015

Jajka na twardo, półtwardo i miękko


Ugotować jajka na wszystkie te sposoby wcale nie jest tak łatwo, jak mogłoby się wydawać. Zwykle jajka na twardo wychodziły mi przegotowane a na miękko albo okazywały się być na półtwardo, albo białko było za mało ścięte. Dziś sposób na gotowanie jajek, który bardzo mi odpowiada i w końcu udaje mi się dostać takie jajka jak chcę.



Żeby jajka były dobrze ugotowane i nie popękały muszą mieć temperaturę pokojową więc trzeba je wyciągnąć z lodówki kilka godzin przed gotowaniem. Podobno można też nakłuć jajko igłą, ale tego jeszcze nie próbowałam.

Przepis ten się sprawdza jeśli w dużej ilości wody gotujemy tylko kilka jajek, jeśli chcemy ugotować ich dużo to czas gotowania trzeba wydłużyć o 1- 2 minuty.


Jajka na miękko
  • Do garnka wlewamy wodę, tyle, żeby po włożeniu jajek całe jajka były przykryte wodą. Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Zmniejszamy gaz na mniejszy i delikatnie wkładamy jajka do garnka za pomocą łyżki. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1 minutę.
  • Zakręcamy gaz i trzymamy jajka w wodzie jeszcze przez 5 - 6 minut w zależności czy jajko jest małe, czy duże. Uwaga garnek powinien być cały czas przykryty pokrywką i znajdować się na palniku.
  • Następnie wyciągamy jajka, które są gotowe.



Jajka na półtwardo (tak samo jak powyżej ale jajka leżą w gorącej wodzie 7-8 minut)
  • Do garnka wlewamy wodę, tyle, żeby po włożeniu jajek całe jajka były przykryte wodą. Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia.
  • Zmniejszamy gaz na mniejszy i delikatnie wkładamy jajka do garnka za pomocą łyżki. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1 minutę.
  • Zakręcamy gaz i trzymamy jajka w wodzie jeszcze przez 7 - 8 minut w zależności czy jajko jest małe, czy duże. Uwaga garnek powinien być cały czas przykryty pokrywką i znajdować się na palniku.
  • Następnie wyciągamy jajka, które są gotowe. Jajka można ostudzić wkładając je do zimnej wody.



Jajka na twardo (tak samo jak powyżej ale jajka leżą w gorącej wodzie 10 - 11 minut)
Do garnka wlewamy wodę, tyle, żeby po włożeniu jajek całe jajka były przykryte wodą. Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy gaz na mniejszy i delikatnie wkładamy jajka do garnka za pomocą łyżki. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1 minutę.
Zakręcamy gaz i trzymamy jajka w wodzie jeszcze przez 10 - 11 minut w zależności czy jajko jest małe, czy duże. Uwaga garnek powinien być cały czas przykryty pokrywką i znajdować się na palniku.
Następnie wyciągamy jajka, które są gotowe. Jajka studzimy wkładając je do zimnej wody.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print