Bardzo fajny sposób na przyrządzenia pstrąga z dodatkami. Ważne, żeby ryba była dobrego gatunku i świeża, wtedy danie smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 - 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- ½ pęczku koperku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- tymianek
- cząber
Wykonanie:
- Ciemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w pióra, czosnek pokroić w plastry, z papryczki usunąć pestki i pokroić w plastry.
- Do warzyw dodać oliwę, sól, pieprz, tymianek i cząber a następnie wszystko wymieszać.
- Warzywa przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180oC przez około 40 minut.
- Pstrągi wypatroszyć, usunąć oczy, umyć i osuszyć a następnie natrzeć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
- Koperek posiekać, dodać do masła i utrzeć. Masłem z koperkiem posmarować środek ryby.
- Ryby ułożyć na podpieczonych ziemniakach, przykryć folią spożywczą i piec w temperaturze 180oC przez 25 minut, następnie ściągnąć folię i piec jeszcze przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz