wtorek, 24 lutego 2015

Pstrąg pieczony z ziemniakami


Bardzo fajny sposób na przyrządzenia pstrąga z dodatkami. Ważne, żeby ryba była dobrego gatunku i świeża, wtedy danie smakuje rewelacyjnie.

Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 2 - 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • ½ pęczku koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • cząber

Wykonanie:
  1. Ciemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w pióra, czosnek pokroić w plastry, z papryczki usunąć pestki i pokroić w plastry.
  2. Do warzyw dodać oliwę, sól, pieprz, tymianek i cząber a następnie wszystko wymieszać.
  3. Warzywa przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i piec w  temperaturze 180oC przez około 40 minut.
  4. Pstrągi wypatroszyć, usunąć oczy, umyć i osuszyć a następnie natrzeć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
  5. Koperek posiekać, dodać do masła i utrzeć. Masłem z koperkiem posmarować środek ryby.
  6. Ryby ułożyć na podpieczonych ziemniakach, przykryć folią spożywczą i piec w  temperaturze 180oC przez 25 minut, następnie ściągnąć folię i piec jeszcze przez 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print