Bardzo fajny, szybki i prosty sposób na przygotowanie szynki wieprzowej na obiad. Wystarczy tylko wszystko przygotować, a potem danie robi się w zasadzie samo.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 4 cebule
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki sumaku
- kilka łodyżek szałwii
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej
- smalec
Wykonanie:
- Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na smalcu.
- Mięso umyć, pokroić w grube kotlety, doprawić solą i pieprzem a następnie każdy kotlet obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Mięso przełożyć do garnka z cebulą, dodać resztę ziół (ja szałwię dodałam w połowie duszenia), dodać trochę wody i dusić od czasu do czasu mieszając do momentu aż mięso będzie miękkie.
nigdy nie umiałam zrobić szybki,żeby była bardzo soczysta
OdpowiedzUsuń---------------------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE