czwartek, 12 lutego 2015

Duszona szynka wieprzowa



Bardzo fajny, szybki i prosty sposób na przygotowanie szynki wieprzowej na obiad. Wystarczy tylko wszystko przygotować, a potem danie robi się w zasadzie samo.


Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 4 cebule
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki sumaku
  • kilka łodyżek szałwii
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej
  • smalec

Wykonanie:
  1. Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na smalcu.
  2. Mięso umyć, pokroić w grube kotlety, doprawić solą i pieprzem a następnie każdy kotlet obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
  3. Mięso przełożyć do garnka z cebulą, dodać resztę ziół (ja szałwię dodałam w połowie duszenia), dodać trochę wody i dusić od czasu do czasu mieszając do momentu aż mięso będzie miękkie.



1 komentarz:

  1. nigdy nie umiałam zrobić szybki,żeby była bardzo soczysta

    ---------------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń

Print