Jakiś czas temu kupiłam mąkę z ciecierzycy ale nie miałam pomysłu co z niej zrobić. W końcu zdecydowałam się na upieczenie ciasteczek.
Ciastka wyszły pyszne, choć trochę twarde, ale to w niczym nie przeszkadzało.
Składniki:
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 100 g masła
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Wszystkie składniki przełożyć do miski lub na stolnicy i zagnieść ciasto.
- Z ciasta uformować wałek, owinąć go folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
- Ciasto pokroić w plastry o grubości ok 5 mm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180oC przez 15 - 17 minut do momentu aż ciastka się zarumienią.
- Ciastka ostudzić.
Ciastka są rewelacyjne! Robię je w trzech wersjach zmieniajac dodatki:
OdpowiedzUsuńPierwsza, gdzie dodaję tylko 2 kopiate łyżeczki mielonego kardamonu.
Druga, gdzie dodaję 1 łyżkę kakao + 1 łyżeczkę kardamonu + 1 łyżeczkę cynamonu.
Trzecia, gdzie dodaję 1 łyżeczkę kardamonu + skórkę startą z 2 pomarańczy + 3 łyżki soku z pomarańczy + 2 łyżki mąki z ciecierzycy.
Polecam zwłaszcza wersję drugą i trzecią. Dziękuję za inspirację :)
Ewewelka