piątek, 6 lutego 2015

Ciasteczka z mąki z ciecierzycy


Jakiś czas temu kupiłam mąkę z ciecierzycy ale nie miałam pomysłu co z niej zrobić. W końcu zdecydowałam się na upieczenie ciasteczek.
Ciastka wyszły pyszne, choć trochę twarde, ale to w niczym nie przeszkadzało.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 100 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki przełożyć do miski lub na stolnicy i zagnieść ciasto.
  2. Z ciasta uformować wałek, owinąć go folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
  3. Ciasto pokroić w plastry o grubości ok 5 mm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w  temperaturze 180oC przez 15 - 17 minut do momentu aż ciastka się zarumienią.
  4. Ciastka ostudzić.



1 komentarz:

  1. Ciastka są rewelacyjne! Robię je w trzech wersjach zmieniajac dodatki:
    Pierwsza, gdzie dodaję tylko 2 kopiate łyżeczki mielonego kardamonu.
    Druga, gdzie dodaję 1 łyżkę kakao + 1 łyżeczkę kardamonu + 1 łyżeczkę cynamonu.
    Trzecia, gdzie dodaję 1 łyżeczkę kardamonu + skórkę startą z 2 pomarańczy + 3 łyżki soku z pomarańczy + 2 łyżki mąki z ciecierzycy.
    Polecam zwłaszcza wersję drugą i trzecią. Dziękuję za inspirację :)
    Ewewelka

    OdpowiedzUsuń

Print