piątek, 20 lutego 2015

Kluski śląskie


Dziś przepis na kluski śląskie. Są one rewelacyjnym dodatkiem do mięs, sosów a również podawane samodzielnie polane smalcem i smażonym boczkiem.



Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana (objętość ¼ przeciśniętych przez praskę ziemniaków)


Wykonanie:
  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  2. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków, a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto.
  3. Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgnieść w ręce na placek i zrobić dziurkę w środku kluski.
  4. Kluski wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia.
  5. Kluski odcedzić za pomocą łyżki cedzakowej.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print