Dziś przepis na kluski śląskie. Są one rewelacyjnym dodatkiem do mięs, sosów a również podawane samodzielnie polane smalcem i smażonym boczkiem.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana (objętość ¼ przeciśniętych przez praskę ziemniaków)
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków, a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto.
- Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgnieść w ręce na placek i zrobić dziurkę w środku kluski.
- Kluski wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia.
- Kluski odcedzić za pomocą łyżki cedzakowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz