Często gotuje zupy warzywne i czasem potrzebne jest jakieś urozmaicenie. Dlatego dziś proponuję zupę krem z brokułów. Bardzo dobra i sycąca zupa, którą proponuję podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.
Składniki:
- bulion lub mięso na wywar (np. porcja rosołowa lub skrzydło z indyka)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- świeże lub mrożone brokuły
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 łyżki śmietany
- lubczyk
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Mięso gotować przez 30 minut z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Wywar odcedzić.
- Brokuły, marchew i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wywarem lub bulionem, doprawić lubczykiem i gotować aż warzywa zmiękną.
- Zupę zmiksować blenderem, dodać śmietanę i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
- Zupę podawać np. z grzankami.
bardzo zdrowa zupka polecam
OdpowiedzUsuń------------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE