poniedziałek, 12 stycznia 2015

Zupa brokułowa


Często gotuje zupy warzywne i czasem potrzebne jest jakieś urozmaicenie. Dlatego dziś proponuję zupę krem z brokułów. Bardzo dobra i sycąca zupa, którą proponuję podawać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.



Składniki:
  • bulion lub mięso na wywar (np. porcja rosołowa lub skrzydło z indyka)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • świeże lub mrożone brokuły
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
  1. Mięso gotować przez 30 minut z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Wywar odcedzić.
  2. Brokuły, marchew i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wywarem lub bulionem, doprawić lubczykiem i gotować aż warzywa zmiękną.
  3. Zupę zmiksować blenderem, dodać śmietanę i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Zupę podawać np. z grzankami.



1 komentarz:

  1. bardzo zdrowa zupka polecam

    ------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń

Print