czwartek, 22 stycznia 2015

Pierogi z wątróbką i jabłkiem


Pierwszy raz robiłam pierogi z takim nadzieniem a efekt wyszedł rewelacyjny. Pierogi mi smakują, ale mój syn lubi je najbardziej z wszystkich pozostałych.

Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 ml wrzątku
  • sól
farsz:
  • 500 g wątróbki
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Ciasto:
  • Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.
  • Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody.
  • Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.
Farsz:
  • Cebulę pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Wątróbkę umyć i osuszyć.
  • Cebulę zeszklić, dodać jabłka, pieprz i majeranek, chwilę podsmażyć. Dodać wątróbkę i smażyć aż wątróbka będzie miękka.
  • Wątróbkę przełożyć do miski, posolić i zmiksować blenderem.
Pierogi:
  • Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga.
  • Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print