Pierogi ruskie to jedne z najpopularniejszych rodzajów pierogów. Ja polecam je w towarzystwie sosu z cebuli, maggi i śmietany. Ten duet jest naprawdę rewelacyjny.
Ciasto:
- 600 g mąki
- 300 ml wrzątku
- sól
- 1 kg ziemniaków
- 300 g białego tłustego twarożku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- oliwa
- cebula
- maggi
- śmietana 18%
Wykonanie:
Ciasto:
- Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.
- Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody.
- Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.
- Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
- Ziemniaki obrać. Przez praskę do ziemniaków przecisnąć ziemniaki i twarożek, dodać cebulę i doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
- Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga.
- Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Doprawić maggi i pieprzem, smażyć aż cebula będzie miękka.
- Do cebuli dodać śmietanę, całość zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz