poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pierogi ruskie



Pierogi ruskie to jedne z najpopularniejszych rodzajów pierogów. Ja polecam je w towarzystwie sosu z cebuli, maggi i śmietany. Ten duet jest naprawdę rewelacyjny.

Ciasto:
  • 600 g mąki
  • 300 ml wrzątku
  • sól
Farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g białego tłustego twarożku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Sos:
  • oliwa
  • cebula
  • maggi
  • śmietana 18%

Wykonanie:
Ciasto:
  • Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką.
  • Ciasto ugniatać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody.
  • Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne.
Farsz:
  • Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
  • Ziemniaki obrać. Przez praskę do ziemniaków przecisnąć ziemniaki i twarożek, dodać cebulę i doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Pierogi:
  • Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga.
  • Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia.
Sos:
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Doprawić maggi i pieprzem, smażyć aż cebula będzie miękka.
  • Do cebuli dodać śmietanę, całość zagotować.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print