Jakiś czas temu na blogu sugarHero znalazłam tort z pączków, który musiałam wypróbować. Tort wyszedł rewelacyjnie i był naprawdę pyszny.
Przepis na pączki z podanego wyżej bloga, z moimi małymi modyfikacjami podałam już wcześniej w poście “Pączki bez drożdży”, ponieważ same w sobie ciastka są rewelacyjne. Mimo to żeby ten przepis był kompletny dziś również podaje przepis na te pączki.
Do tortu wykorzystałam ok. 80 - 85 pączków.
Składniki:
- pączki:
- 580 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 g cukru pudru
- 70 g masła
- 5 żółtek
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 kieliszek spirytusu
- olej do smażenia
- krem z bitej śmietany:
- 750 ml (3 szklanki) śmietany 30%
- ¼ szklanki kakao
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
- polewa:
- 150 g śmietany 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
- Przygotować pączki:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, proszek do pieczenia i gałkę,wymieszać.
- Masło rozetrzeć z cukrem mikserem do momentu aż cały cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta.
- Dalej miksując po dodaniu kolejnego składnika do masy dodać kolejno: część mąki, połowę śmietany, resztę śmietany, resztę mąki a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować.
- Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało.
- Ciasto rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej mąką. Wycinać koła a w środku zrobić dziurki. ja użyłam foremki o średnicy 4 cm a dziurki robiłam za pomocą lejka.
- Rozgrzać olej. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany gdy po wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni. Ciastka smażyć do momentu aż będą zarumienione po około 1 minucie z każdej strony. Gdy olej zrobi się brązowy trzeba go wymienić na nowy.
- Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierowym ręcznikiem. Ciastka ostudzić.
- Przygotować krem z bitą śmietaną:
- Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać przesiany cukier puder,kakao, kawę i cukier z wanilią, a następnie dokładnie wymieszać i zmiksować. Śmietana powinna być sztywna.
- Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową. Z folii aluminiowej zrobić kołnierz za pomocą którego zwiększymy wysokość tortownicy.
- Na dnie tortownicy ułożyć pierwszą warstwę pączków. Pączki powinny być bardzo ciasno ułożone.
- Na pączki nałożyć krem z bitej śmietany. Krem nałożyć przede wszystkim na środek tortu,natomiast na brzegach cieńszą warstwę. Jeśli będzie za dużo kremu na brzegach tortownicy to tort nie będzie tak ładnie wyglądać.
- Układać kolejno warstwy z pączków i kremu tak by powstały w sumie 4 warstwy pączków a ostatnią warstwą był krem z bitej śmietany.
- Tort luźno nakryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.
- Przygotować polewę:
- Czekoladę posiekać.
- Śmietanę zagotować z cukrem i kawą po czym dodać do niej posiekaną czekoladę. Gdy czekolada będzie miękka całość mieszać lub zmiksować aż wszystkie składniki się połączą a polewa zgęstnieje.
- Tort ściągnąć z tortownicy, wierzch tortu posmarować polewą pozwalając by polewa spływała z boków tortu na pączki. Tort udekorować pączkami, które zostały np. smarując je polewą i dekorując dowolnymi dekorkami.
W jak dużej tortownicy były one układane?
OdpowiedzUsuńJuż nie pamiętam dokładnie ale tortownica miała ok. 30 cm średnicy.
Usuń