wtorek, 27 stycznia 2015

Tort z małych pączków z dziurką


Jakiś czas temu na blogu sugarHero znalazłam tort z pączków, który musiałam wypróbować. Tort wyszedł rewelacyjnie i był naprawdę pyszny.
Przepis na pączki z podanego wyżej bloga, z moimi małymi modyfikacjami podałam już wcześniej w poście “Pączki bez drożdży”, ponieważ same w sobie ciastka są rewelacyjne. Mimo to żeby ten przepis był kompletny dziś również podaje przepis na te pączki.
Do tortu wykorzystałam ok. 80 - 85 pączków.



Składniki:
  • pączki:
    • 580 g mąki
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 200 g cukru pudru
    • 70 g masła
    • 5 żółtek
    • 1 szklanka śmietany 30%
    • 1 kieliszek spirytusu
    • olej do smażenia
  • krem z bitej śmietany:
    • 750 ml (3 szklanki) śmietany 30%
    • ¼ szklanki kakao
    • ½ szklanki cukru pudru
    • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    • 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
  • polewa:
    • 150 g śmietany 30%
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 3 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 2 łyżeczka cukru pudru

Wykonanie:

  1. Przygotować pączki:
    • Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, proszek do pieczenia i gałkę,wymieszać.
    • Masło rozetrzeć z cukrem mikserem do momentu aż cały cukier będzie wilgotny. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Ucierać aż masa będzie gęsta i puszysta.
    • Dalej miksując po dodaniu kolejnego składnika do masy dodać kolejno: część mąki, połowę śmietany, resztę śmietany, resztę mąki a na koniec spirytus i całość jeszcze raz zmiksować.
    • Ciasto przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki żeby zgęstniało.
    • Ciasto rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej mąką. Wycinać koła a w środku zrobić dziurki. ja użyłam foremki o średnicy 4 cm a dziurki robiłam za pomocą lejka.
    • Rozgrzać olej. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany gdy po wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni. Ciastka smażyć do momentu aż będą zarumienione po około 1 minucie z każdej strony. Gdy olej zrobi się brązowy trzeba go wymienić na nowy.
    • Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierowym ręcznikiem. Ciastka ostudzić.
  2. Przygotować krem z bitą śmietaną:
    • Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać przesiany cukier puder,kakao, kawę i cukier z wanilią, a następnie dokładnie wymieszać i zmiksować. Śmietana powinna być sztywna.
  3. Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową. Z folii aluminiowej zrobić kołnierz za pomocą którego zwiększymy wysokość tortownicy.
  4. Na dnie tortownicy ułożyć pierwszą warstwę pączków. Pączki powinny być bardzo ciasno ułożone.
  5. Na pączki nałożyć krem z bitej śmietany. Krem nałożyć przede wszystkim na środek tortu,natomiast na brzegach cieńszą warstwę. Jeśli będzie za dużo kremu na brzegach tortownicy to tort nie będzie tak ładnie wyglądać.
  6. Układać kolejno warstwy z pączków i kremu tak by powstały w sumie 4 warstwy pączków a ostatnią warstwą był krem z bitej śmietany.
  7. Tort luźno nakryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.
  8. Przygotować polewę:
    • Czekoladę posiekać.
    • Śmietanę zagotować z cukrem i kawą po czym dodać do niej posiekaną czekoladę. Gdy czekolada będzie miękka całość mieszać lub zmiksować aż wszystkie składniki się połączą a polewa zgęstnieje.
  9. Tort ściągnąć z tortownicy, wierzch tortu posmarować polewą pozwalając by polewa spływała z boków tortu na pączki. Tort udekorować pączkami, które zostały np. smarując je polewą i dekorując dowolnymi dekorkami.






2 komentarze:

  1. W jak dużej tortownicy były one układane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie pamiętam dokładnie ale tortownica miała ok. 30 cm średnicy.

      Usuń

Print