wtorek, 29 marca 2016

Kruche ciasto - przepis podstawowy


Co jakiś czas robię kruche ciasto, i za każdym razem szukam przepisu z którego go zrobić. Tutaj zestawiam kilka przepisów na kruche ciasta, które do tej pory robiłam.


Ciasto słodkie:



Kruche ciasto nr 1 - (z przepisu Szarlotka po góralsku)


Składniki:
  • 250 g mąki krupczatki
  • 250 g mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 żółtka
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto.
  2. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut



Kruche ciasto nr 2 - (z przepisu Tarta wiśniami)


Składniki:
  • 300 g mąki
  • 120 g  cukru
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody

Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, skórkę z cytryny i wymieszać.
  2. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę wody.
  3. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny



Kruche ciasto nr 3 - (z przepisu Tarta z Rabarbarem)


Składniki:
  • 300 g mąki
  • 120 g  cukru
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier i wymieszać.
  2. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę śmietany.
  3. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut.



Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g (1 kostka) masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 6 łyżek zimnej wody
Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać.
  2. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto.
  3. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min.



Kruche ciasto nr 5 - (z przepisu Napoleonki)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki jasnego piwa
  • 250 g schłodzonej margaryny
Wykonanie:
  1. Mąkę rozetrzeć z margaryną, dodać piwo i zagnieść ciasto.
  2. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.


Ciasto Czekoladowe:


Kruche ciasto nr 6 - (z przepisu Mazurek Czekoladowy)


Składniki:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 - 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
  1. Mąkę i cukier przesiać przez sito, dodać kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  2. Dodać chłodne masło wyciągnięte około 15 minut wcześniej z lodówki, posiekać i rozetrzeć palcami z mąką.
  3. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min.


Kruche ciasto nr 7 - (z przepisu Kruche ciasto z gruszkami i jabłkami)


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ½  szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 - 4 łyżki kakao
Wykonanie:
  1. Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto.
  2. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min.



Ciasto wytrawne:




Kruche ciasto nr 8 (z przepisu Muffiny Nadziewane Mięsem)


Składniki:
  • 200 g masła wyjętego z lodówki około 15 minut przed wykonaniem ciasta
  • 250g mąki pszennej
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i rozetrzeć je z mąką. Masło powinno być wyjęte z lodówki około 15 minut wcześniej.  Jeśli masło będzie za miękkie albo za twarde nie połączy się dobrze z mąką.
  2. Do mąki z masłem dodać śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Ciasto zagniatamy tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą, zbyt długie wyrabianie nie służy naszemu ciastu.
  3. Ciasto schłodzić w lodówce co najmniej przez 1 godzinę.



Kruche ciasto nr 9 - (z przepisu Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne)


Składniki:
  • 500 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać masło, śmietanę, żółtka, sól i pieprz a następnie szybko zagnieść ciasto.
  2. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.

Kruche ciasto nr 10 - (z przepisu Prowansalska tarta pomidorowa)


Składniki:
  • 2235 g mąki pszennej
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka świeżych listków rozmarynu
  • sól morska
  • pieprz
  • 125 g chłodnego masła
  • 3 łyżki wody z lodem
Wykonanie:
  1. Za pomocą robota kuchennego wymieszać mąkę, parmezan, rozmaryn, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Wyrabiać przez 30 sekund.
  2. Masło podzielić na małe kawałki, równomiernie rozłożyć w mące i wyrabiać przez moment. Następnie dodać wodę i wyrabiać jeszcze przez chwilę.
  3. Z ciasta uformować krążek o grubości 2 cm i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

Kruche ciasto nr 11 - (z przepisu Tort mięsny)


Składniki:
  • 300g mąki
  • 90g smalcu
  • 90g masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać przez sito, dodać smalec, masło, sól oraz wodę i zagnieść ciasto.
  2. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print