Co jakiś czas robię kruche ciasto, i za każdym razem szukam przepisu z którego go zrobić. Tutaj zestawiam kilka przepisów na kruche ciasta, które do tej pory robiłam.
Ciasto słodkie:
Kruche ciasto nr 1 - (z przepisu Szarlotka po góralsku)
Składniki:
- 250 g mąki krupczatki
- 250 g mąki pszennej
- ½ szklanki cukru pudru
- 250 g margaryny lub masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 żółtka
Wykonanie:
- Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut
Kruche ciasto nr 2 - (z przepisu Tarta wiśniami)
Składniki:
- 300 g mąki
- 120 g cukru
- 100 g masła
- 3 żółtka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 łyżki bardzo zimnej wody
Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, skórkę z cytryny i wymieszać.
- Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę wody.
- Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny
Kruche ciasto nr 3 - (z przepisu Tarta z Rabarbarem)
Składniki:
- 300 g mąki
- 120 g cukru
- 100 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier i wymieszać.
- Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę śmietany.
- Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut.
Kruche ciasto nr 4 - (z przepisu Tartaletki z Owocami i Crème Pâtissière, Ciasto Truskawkowe z Bezą)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g (1 kostka) masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 6 łyżek zimnej wody
Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać.
- Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto.
- Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min.
Kruche ciasto nr 5 - (z przepisu Napoleonki)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki jasnego piwa
- 250 g schłodzonej margaryny
Wykonanie:
- Mąkę rozetrzeć z margaryną, dodać piwo i zagnieść ciasto.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Ciasto Czekoladowe:
Kruche ciasto nr 6 - (z przepisu Mazurek Czekoladowy)
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 - 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Mąkę i cukier przesiać przez sito, dodać kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
- Dodać chłodne masło wyciągnięte około 15 minut wcześniej z lodówki, posiekać i rozetrzeć palcami z mąką.
- Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min.
Kruche ciasto nr 7 - (z przepisu Kruche ciasto z gruszkami i jabłkami)
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 - 4 łyżki kakao
Wykonanie:
- Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto.
- Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min.
Ciasto wytrawne:
Kruche ciasto nr 8 (z przepisu Muffiny Nadziewane Mięsem)
Składniki:
- 200 g masła wyjętego z lodówki około 15 minut przed wykonaniem ciasta
- 250g mąki pszennej
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i rozetrzeć je z mąką. Masło powinno być wyjęte z lodówki około 15 minut wcześniej. Jeśli masło będzie za miękkie albo za twarde nie połączy się dobrze z mąką.
- Do mąki z masłem dodać śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Ciasto zagniatamy tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą, zbyt długie wyrabianie nie służy naszemu ciastu.
- Ciasto schłodzić w lodówce co najmniej przez 1 godzinę.
Kruche ciasto nr 9 - (z przepisu Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne)
Składniki:
- 500 g mąki
- 150 g masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać masło, śmietanę, żółtka, sól i pieprz a następnie szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
Kruche ciasto nr 10 - (z przepisu Prowansalska tarta pomidorowa)
Składniki:
- 2235 g mąki pszennej
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 1 łyżka świeżych listków rozmarynu
- sól morska
- pieprz
- 125 g chłodnego masła
- 3 łyżki wody z lodem
Wykonanie:
- Za pomocą robota kuchennego wymieszać mąkę, parmezan, rozmaryn, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Wyrabiać przez 30 sekund.
- Masło podzielić na małe kawałki, równomiernie rozłożyć w mące i wyrabiać przez moment. Następnie dodać wodę i wyrabiać jeszcze przez chwilę.
- Z ciasta uformować krążek o grubości 2 cm i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Kruche ciasto nr 11 - (z przepisu Tort mięsny)
Składniki:
- 300g mąki
- 90g smalcu
- 90g masła
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- Mąkę przesiać przez sito, dodać smalec, masło, sól oraz wodę i zagnieść ciasto.
- Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz