poniedziałek, 4 stycznia 2016

Napoleonki


Dzisiaj podaję przepis na domowe napoleonki. Ciastka te są pyszne i ładnie wyglądają.


Składniki:
ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki jasnego piwa
  • 250 g schłodzonej margaryny

krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciasta



Wykonanie:

  1. ciasto:
    • Mąkę rozetrzeć z margaryną, dodać piwo i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
    • Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienkie placki o tej samej wielkości.
    • Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180oC przez około 20 - 25 minut.
    • Ciasto ostudzić.
  2. krem:
    • Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem.
    • Pozostałe mleko rozmieszać z mąką, budyniem i jajkami. Masę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając.
    • Gotować aż masa zgęstnieje.
  3. Gorący krem wyłożyć na ostudzone ciasto i przykryć drugim plackiem. Gdy krem ostygnie ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
  4. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i kroić ostrym nożem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print