Dzisiaj podaję przepis na domowe napoleonki. Ciastka te są pyszne i ładnie wyglądają.
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
 - ½ szklanki jasnego piwa
 - 250 g schłodzonej margaryny
 
krem:
- 3 szklanki mleka
 - 1 szklanka cukru
 - 50 g masła
 - 2 jajka
 - 1 opakowanie budyniu waniliowego
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - dodatkowo:
 - cukier puder do posypania ciasta
 
Wykonanie:
- ciasto:
 - Mąkę rozetrzeć z margaryną, dodać piwo i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
 - Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienkie placki o tej samej wielkości.
 - Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180oC przez około 20 - 25 minut.
 - Ciasto ostudzić.
 - krem:
 - Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem.
 - Pozostałe mleko rozmieszać z mąką, budyniem i jajkami. Masę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając.
 - Gotować aż masa zgęstnieje.
 - Gorący krem wyłożyć na ostudzone ciasto i przykryć drugim plackiem. Gdy krem ostygnie ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
 - Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i kroić ostrym nożem.
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz