Dzisiaj podaję przepis na domowe napoleonki. Ciastka te są pyszne i ładnie wyglądają.
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki jasnego piwa
- 250 g schłodzonej margaryny
krem:
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 50 g masła
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- dodatkowo:
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
- ciasto:
- Mąkę rozetrzeć z margaryną, dodać piwo i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
- Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na cienkie placki o tej samej wielkości.
- Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180oC przez około 20 - 25 minut.
- Ciasto ostudzić.
- krem:
- Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem.
- Pozostałe mleko rozmieszać z mąką, budyniem i jajkami. Masę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając.
- Gotować aż masa zgęstnieje.
- Gorący krem wyłożyć na ostudzone ciasto i przykryć drugim plackiem. Gdy krem ostygnie ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
- Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i kroić ostrym nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz