wtorek, 19 stycznia 2016

Pieczone skrzydełka kurczaka


Skrzydełka warto przyprawić dzień wcześniej i wyciągnąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Skrzydełka są pikantne z dużą ilością aromatycznych przypraw. Skrzydełka można podawać z grzankami.

Składniki:
  • 6 skrzydełek kurczaka
marynata:
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 goździki
  • sól
  • 1 świeża lub z oleju papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonych liści kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego

Wykonanie:
  1. Skrzydełka umyć, oczyścić i osuszyć.
  2. Kumin, ziarna kolendry, cynamon, kardamon, imbir, kurkumę i goździki utrzeć w moździerzu.
  3. Do przypraw dodać zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chilli i resztę składników marynaty. Wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Skrzydełka natrzeć marynatą, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 1 godzinę.
  5. Skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180oC do momentu aż skórka skrzydełek będzie przypieczona i chrupiąca przez 40 - 45 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print