Skrzydełka warto przyprawić dzień wcześniej i wyciągnąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Skrzydełka są pikantne z dużą ilością aromatycznych przypraw. Skrzydełka można podawać z grzankami.
Składniki:
- 6 skrzydełek kurczaka
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 goździki
- sól
- 1 świeża lub z oleju papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonych liści kolendry
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
Wykonanie:
- Skrzydełka umyć, oczyścić i osuszyć.
- Kumin, ziarna kolendry, cynamon, kardamon, imbir, kurkumę i goździki utrzeć w moździerzu.
- Do przypraw dodać zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chilli i resztę składników marynaty. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Skrzydełka natrzeć marynatą, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 1 godzinę.
- Skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180oC do momentu aż skórka skrzydełek będzie przypieczona i chrupiąca przez 40 - 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz