Spaghetti carbonara to jedna z podstawowych i najprostszych wersji spaghetti. Nie ma tu ani dużej ilości, ani wyszukanych składników. Prawdopodobnie dlatego spaghetti to jest takie pyszne.
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti
- 250 g boczku
- 1 cebula
- 1 całe jajko i 4 żółtka
- 50 g startego parmezanu
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól - do posolenia wody pod makaron
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Boczek pokroić w kostkę, cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Boczek wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, smażyć we własnym tłuszczu do momentu aż będzie chrupiący. Następnie dodać cebulę i smażyć aż się zarumieni.
- Jajka i żółtka przełożyć do miski, dodać parmezan i pieprz a następnie wszystko dokładnie rozmieszać trzepaczką.
- Do boczku i cebuli włożyć odcedzony makaron, wymieszać.
- Patelnię zestawić z ognia, dodać masę jajeczną i dokładnie wymieszać. Makaron można delikatnie podgrzewać ale trzeba uważać, żeby jajka się nie ścięły.
- Spaghetti podawać posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz