piątek, 29 stycznia 2016

Spaghetti Carbonara


Spaghetti carbonara to jedna z podstawowych i najprostszych wersji spaghetti. Nie ma tu ani dużej ilości, ani wyszukanych składników. Prawdopodobnie dlatego spaghetti to jest takie pyszne.



Składniki:
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 250 g boczku
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko i 4 żółtka
  • 50 g startego parmezanu
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól - do posolenia wody pod makaron
Wykonanie:
  1. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.
  2. Boczek pokroić w kostkę, cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Boczek wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, smażyć we własnym tłuszczu do momentu aż będzie chrupiący. Następnie dodać cebulę i smażyć aż się zarumieni.
  4. Jajka i żółtka przełożyć do miski, dodać parmezan i pieprz a następnie wszystko dokładnie rozmieszać trzepaczką.
  5. Do boczku i cebuli włożyć odcedzony makaron, wymieszać.
  6. Patelnię zestawić z ognia, dodać masę jajeczną i dokładnie wymieszać. Makaron można delikatnie podgrzewać ale trzeba uważać, żeby jajka się nie ścięły.
  7. Spaghetti podawać posypane świeżo zmielonym pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print