Według mnie to jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio piekłam. Ciasto jest mocno czekoladowe i bardzo wilgotne w środku. Ciasto to jest pyszne i na pewno nie raz jeszcze go przygotuje. Świetnie nadaje się również na święta.
Składniki:
ciasto:
- 200 g buraków
- 100 ml oleju
- 150 g cukru trzcinowego
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- ¼ łyżeczki soli
- 100 g cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki mleka
- ciasto:
- Buraki obrać, ugotować i zmiksować na pure.
- Do buraków dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC przez około 50 - 60 minut do momentu aż patyczek po wetknięciu w ciasto będzie suchy.
- Ciasto ostudzić.
- Przygotować polewę: Wszystkie składniki przełożyć do garnka o grubym dnie i delikatnie podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
- Ciasto polać polewą i zostawić do wystygnięcia. Wierzch ciasta można posypać np. wiórkami czekolady.
Burak z czekoladą jest super:)
OdpowiedzUsuńNa świeżo przepyszne!! Zrobiłam na blaszce 36x24cm, bo nie posiadam okrągłej - wyszło dość niskie. Z polewą wyszedł rarytas!! Chwalone przez wszystkich domowników ;)
OdpowiedzUsuń