W tym roku również postanowiłam wypróbować nowy angielski przepis na coś słodkiego. Nadzienie wyszło rewelacyjnie. Dzięki temu, że leżakowało w lodówce tak długo, smaki świetnie się połączyły. Ciasto z mąki razowej ma świetną i ciekawą konsystencję. Niestety nie miałam odpowiednich foremek ale foremki na muffiny okazały się równie dobre.
Składniki:
nadzienie:
- 700 g rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie)
- 300 g cukru trzcinowego
- 250 g jabłek
- 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g orzechów włoskich
- 100 ml brandy
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki zmielonych goździków
- ½ łyżeczki imbiru
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
ciasto:
- 900 g mąki pszennej razowej
- 200 g masła
- 200 g smalcu
- ½ łyżeczki soli
- 12 łyżek zimnej wody
Wykonanie:
- Przygotować nadzienie:
- Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać.
- Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie nadzienie jeszcze raz wymieszać, przełożyć do wysterylizowanych słoików, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 4 tygodnie.
- Przed użyciem nadzienie jeszcze raz wymieszać.
- Przygotować ciasto:
- Mąkę wymieszać z solą. Masło i smalec posiekać z mąką a następnie szybko zagnieść ciasto, porcjami dolewając zimną wodę.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki w kształcie głębokich miseczek o średnicy 6 - 7 cm. Ja z braku takich foremek użyłam foremki na muffinki.
- Do foremek nałożyć farsz (nie do pełna) a następnie przykryć kółkiem z ciasta i skleić brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem.
- Piec w temperaturze 190oC przez około 20 minut do zrumienienia ciasta.
- Ciastka lekko przestudzić, wyciągnąć z foremki, oprószyć cukrem kryształem (NIE pudrem!) i podawać na ciepło.
Angielskie wypieki to dla mnie czarna magia. Z chęcią wypróbuję Twoje babeczki :)
OdpowiedzUsuń