piątek, 18 grudnia 2015

Christmas Mince Pie z Angli


W tym roku również postanowiłam wypróbować nowy angielski przepis na coś słodkiego.  Nadzienie wyszło rewelacyjnie. Dzięki temu, że leżakowało w lodówce tak długo, smaki świetnie się połączyły. Ciasto z mąki razowej ma świetną i ciekawą konsystencję. Niestety nie miałam odpowiednich foremek ale foremki na muffiny okazały się równie dobre.



Składniki:
nadzienie:
  • 700 g rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie)
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 250 g jabłek
  • 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 ml brandy
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • ½ łyżeczki imbiru
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
ciasto:
  • 900 g mąki pszennej razowej
  • 200 g masła
  • 200 g smalcu
  • ½ łyżeczki soli
  • 12 łyżek zimnej wody

Wykonanie:

  1. Przygotować nadzienie:
    • Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać.
    • Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie nadzienie jeszcze raz wymieszać, przełożyć do wysterylizowanych słoików, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 4 tygodnie.
    • Przed użyciem nadzienie jeszcze raz wymieszać.
  2. Przygotować ciasto:
    • Mąkę wymieszać z solą. Masło i smalec posiekać z mąką a następnie szybko zagnieść ciasto, porcjami dolewając zimną wodę.
    • Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  3. Ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki w kształcie głębokich miseczek o średnicy 6 - 7 cm. Ja z braku takich foremek użyłam foremki na muffinki.
  4. Do foremek nałożyć farsz (nie do pełna) a następnie przykryć kółkiem z ciasta i skleić brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem.
  5. Piec w temperaturze 190oC przez około 20 minut do zrumienienia ciasta.
  6. Ciastka lekko przestudzić, wyciągnąć z foremki, oprószyć cukrem kryształem (NIE pudrem!) i podawać na ciepło.



1 komentarz:

  1. Angielskie wypieki to dla mnie czarna magia. Z chęcią wypróbuję Twoje babeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Print