poniedziałek, 7 grudnia 2015

Kruche ciasteczka (dla Świętego Mikołaja)


U mnie nigdy nie zostawiało się ciasteczek ani innych przekąsek dla Mikołaja ponieważ Mikołaj zwykle dzwonił i zostawiał prezenty przed drzwiami. Mojemu synkowi natomiast Mikołaj przynosi prezenty w nocy, gdy maluch śpi. W tym roku postanowiłam, że tak jak w amerykańskich filmach upieczemy ciasteczka dla Mikołaja. Stwierdziłam, że jest to rewelacyjny sposób na spędzenie trochę czasu z moim maluchem na kreatywnej i przyjemnej zabawie. Był to świetny pomysł, ponieważ mój maluch był niezwykle dumny z tego, że sam wycinał ciasteczka a potem je dekorował. Poza tym równie wielka radość była gdy okazało się, że Święty Mikołaj zjadł ciasteczka, które specjalnie dla niego przygotował i wybrał.
A tak nawiasem to przepis jest prosty, szybki do przygotowania a ciasteczka są bardzo maślane i pyszne.


Składniki:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 g margaryny
  • 50 g masła
  • 2 łyżki śmietany
lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • barwniki spożywcze

Wykonanie:
  1. Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i śmietanę, a następnie szybko zagnieść ciasto.
  2. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  3. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wyciąć ciastka i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 180oC przez około 10 minut aż ciasteczka się zarumienią.
  5. Ciasteczka ostudzić.
  6. Przygotować lukier: do cukru pudru dodawać po niewielkiej ilości soku z cytryny i dokładnie mieszać. Dodać tyle soku by lukier był lejący ale gęsty. Lukier podzielić na mniejsze porcje i dodać barwniki spożywcze.
  7. Ciasteczka udekorować lukrem.






2 komentarze:

Print