wtorek, 22 grudnia 2015

Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne


Pierożki te polecam nie tylko jako wigilijne danie, ale również jako fajną przystawkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Są również świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu.

Składniki:
ciasto:
  • 500 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
farsz:
  • 50 - 60 g suszonych grzybów
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • olej
  • 2 surowe białka oraz białko do posmarowania pierożków
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. przygotować farsz:
    • Dzień wcześniej zalać grzyby dużą ilością wody, grzyby zostawić na noc by namokły.
    • Kapustę posiekać, przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać koper włoski a następnie kapustę zalać wrzątkiem. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem a następnie ściągnąć pokrywkę i gotować aż woda odparuje.
    • Cebulę, pieczarki i namoczone grzyby pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 10 minut.
    • Farsz ostudzić a następnie dodać 2 białka i dokładnie wymieszać.
  2. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać masło, śmietanę, żółtka, sól i pieprz a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
  3. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i zlepić pierogi.
  4. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i piec w temperaturze 180oC przez około 20 - 25 minut.


2 komentarze:

Print