Pierożki te polecam nie tylko jako wigilijne danie, ale również jako fajną przystawkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Są również świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu.
Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki
- 150 g masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
- 50 - 60 g suszonych grzybów
- 200 g kapusty kiszonej
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- olej
- 2 surowe białka oraz białko do posmarowania pierożków
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- przygotować farsz:
- Dzień wcześniej zalać grzyby dużą ilością wody, grzyby zostawić na noc by namokły.
- Kapustę posiekać, przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać koper włoski a następnie kapustę zalać wrzątkiem. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem a następnie ściągnąć pokrywkę i gotować aż woda odparuje.
- Cebulę, pieczarki i namoczone grzyby pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 10 minut.
- Farsz ostudzić a następnie dodać 2 białka i dokładnie wymieszać.
- Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać masło, śmietanę, żółtka, sól i pieprz a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i zlepić pierogi.
- Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i piec w temperaturze 180oC przez około 20 - 25 minut.
Wyprobuje przepis w te swieta :)
OdpowiedzUsuń