Bardzo słodki i pyszny torcik na bazie bezy. Dodatkowym atutem tego torciku jest polewa czekoladowa i prażone orzechy. Na samo wspomnienie tego torcika ślinka cieknie :) Torcik rewelacyjnie pasuje do kawy.
Składniki:
bezy:
- 4 białka
- 150 g cukru pudru
- 50 g orzechów ziemnych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
polewa:
- ½ kostki masła
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 2 - 3 łyżki mleka
dodatkowo:
- 300 g śmietanki 30%
- 70 g orzeszków ziemnych
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
- Przygotować bezy:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 140oC. Orzechy zmielić w blenderze.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 3 koła (np. odrysować miskę lub talerz).
- Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru.
- Dodać zmielone orzechy i sok z cytryny a następnie delikatnie wymieszać metalową łyżką.
- Masę delikatnie rozsmarować na narysowanych kołach.
- Bezy piec z termoobiegiem przez 60 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 80oC i suszyć jeszcze przez godzinę lub dłużej.
- Uprażyć orzechy ziemne: Masło rozpuścić na patelni a następnie dodać orzechy. Orzechy prażyć na średnim ogniu aż się zarumienią. Trzeba uważać żeby nie spalić orzechów. Orzechy ostudzić.
- Przygotować polewę czekoladową: Wszystkie składniki włożyć go garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu aż wszystko się połączy i rozpuści. Polewę ostudzić.
- Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
- Ostudzony blat z bezy ułożyć na talerzu a następnie rozsmarować na nim ⅓ ubitej śmietany. Śmietanę polać polewą i ułożyć na niej kolejny blat. Czynności powtórzyć na pozostałych blatach.
- Torcik udekorować uprażonymi orzeszkami.
Bardzo dużo można się dowiedzieć z tego bloga... Rewelacja
OdpowiedzUsuńvideo 69,
randkixxx,
bzykrandki