piątek, 4 grudnia 2015

Torcik bezowy


Bardzo słodki i pyszny torcik na bazie bezy. Dodatkowym atutem tego torciku jest polewa czekoladowa i prażone orzechy. Na samo wspomnienie tego torcika ślinka cieknie :) Torcik rewelacyjnie pasuje do kawy.

Składniki:
bezy:
  • 4 białka
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g orzechów ziemnych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
polewa:
  • ½ kostki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 - 3 łyżki mleka
dodatkowo:
  • 300 g śmietanki 30%
  • 70 g orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka masła


Wykonanie:

  1. Przygotować bezy:
    • Piekarnik rozgrzać do temperatury 140oC. Orzechy zmielić w blenderze.
    • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 3 koła (np. odrysować miskę lub talerz).
    • Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru.
    • Dodać zmielone orzechy i sok z cytryny a następnie delikatnie wymieszać metalową łyżką.
    • Masę delikatnie rozsmarować na narysowanych kołach.
    • Bezy piec z termoobiegiem przez 60 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 80oC i suszyć jeszcze przez godzinę lub dłużej.
  2. Uprażyć orzechy ziemne: Masło rozpuścić na patelni a następnie dodać orzechy. Orzechy prażyć na średnim ogniu aż się zarumienią. Trzeba uważać żeby nie spalić orzechów. Orzechy ostudzić.
  3. Przygotować polewę czekoladową: Wszystkie składniki włożyć go garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu aż wszystko się połączy i rozpuści. Polewę ostudzić.
  4. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
  5. Ostudzony blat z bezy ułożyć na talerzu a następnie rozsmarować na nim ⅓ ubitej śmietany. Śmietanę polać polewą i ułożyć na niej kolejny blat. Czynności powtórzyć na pozostałych blatach.
  6. Torcik udekorować uprażonymi orzeszkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print