poniedziałek, 30 listopada 2015

Kulebiak z kiszoną kapustą


Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów.
Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska.

Składniki:
Farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • olej
  • ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczka kminku
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
Ciasto:
  • 500 g mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • białko

Wykonanie:
  1. Przygotować farsz:
    • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać kapustę, wodę i przyprawy. Wszystko wymieszać, przykryć i dusić do momentu aż kapusta będzie miękka.
    • Farsz ostudzić i wyciągnąć z niego ziele angielskie i liść laurowy.
  2. Przygotować ciasto:
    • Mleko podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. W mleku rozpuścić cukier i drożdże i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.
    • Do miski przesiać mąkę, wymieszać ja z solą i cukrem a następnie dodać masło, jajka oraz drożdże.
    • Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od miski i rąk. W razie potrzeby dodać ciepłe mleko.
    • Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  3. Ciasto rozwałkować w prostokąt. Na cieście rozłożyć farsz, zawinąć do środka węższe brzegi a następnie dłuższy bok zwinąć jak roladę. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem i piec w temperaturze 180oC przez 45 - 50 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print