Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów.
Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska.
Składniki:
Farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
 - 1 duża cebula
 - olej
 - ½ szklanki wody
 - ½ łyżeczka kminku
 - liść laurowy
 - 2 ziarna ziela angielskiego
 - sól
 - pieprz
 
- 500 g mąki
 - ½ szklanki mleka
 - 50 g drożdży
 - 2 łyżki roztopionego masła
 - 2 jajka
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1 łyżeczka soli
 - białko
 
Wykonanie:
- Przygotować farsz:
 - Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać kapustę, wodę i przyprawy. Wszystko wymieszać, przykryć i dusić do momentu aż kapusta będzie miękka.
 - Farsz ostudzić i wyciągnąć z niego ziele angielskie i liść laurowy.
 - Przygotować ciasto:
 - Mleko podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. W mleku rozpuścić cukier i drożdże i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.
 - Do miski przesiać mąkę, wymieszać ja z solą i cukrem a następnie dodać masło, jajka oraz drożdże.
 - Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od miski i rąk. W razie potrzeby dodać ciepłe mleko.
 - Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
 - Ciasto rozwałkować w prostokąt. Na cieście rozłożyć farsz, zawinąć do środka węższe brzegi a następnie dłuższy bok zwinąć jak roladę. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
 - Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem i piec w temperaturze 180oC przez 45 - 50 minut.
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz