Dziś przepis na risotto z jabłkami, boczkiem, serem i dodatkiem brandy. Risotto wyszło świetnie, dużo lepiej niż się spodziewałam.
Składniki:
- 60 g masła
- 2 duże jabłka
- 130 g boczku
- 1 cebula
- 400 g ryżu na risotto
- 1 l bulionu
- 50 g parmezanu
- 125 g sera srebrzysty lazur
- sól
- pieprz
- 100 ml brandy
- 1 liść laurowy
- 6 ziaren jałowca
Wykonanie:
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry, boczek posiekać, jałowiec rozgnieść, cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Połowę masła stopić na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać jabłka, boczek, liść laurowy i jałowiec. Smażyć przez 5 - 6 minut aż boczek zbrązowieje a jabłka zmiękną.
- Dodać 2 łyżki brandy i smażyć aż odparuje. Ściągnąć z ognia i usunąć jałowiec i liść laurowy.
- Resztę masła rozpuścić w dużym garnku. Dodać cebulę i smażyć kilka minut aż zmięknie. Dodać ryż i smażyć przez 2 minuty cały czas mieszając.
- Dodać ½ szklanki bulionu i gotować aż cały bulion się wchłonie. Czynność powtarzać dodając po ½ szklanki bulionu aż cały płyn się wchłonie. Ryż gotować mieszając przez 15 - 18 minut. Doprawić solą i pieprzem.
- Ryż wymieszać, zestawić z ognia, dodać parmezan i wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180oC.
- Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wkładać kolejno warstwę ryżu następnie warstwę jabłek z boczkiem a następnie plastry sera srebrzysty lazur. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników.
- Zapiekać risotto przez 5 - 10 minut aż wierzch zbrązowieje.
- Wyciągnąć z piekarnika, poczekać aż trochę odparuje, skropić brandy i podpalić podając.
brzmi apetycznie, na pewno wypróbuję, tylko bez brandy :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie bandy nadaje ten charakterystyczny smak, bez niej będzie całkowicie inny smak. Można pominąć skrapianie i podpalanie ale do dania polecam odrobinę dodać.
Usuń