poniedziałek, 16 listopada 2015

Biszkopt - przepis podstawowy


Co jakiś czas zdarza mi się upiec tort lub ciasto na bazie biszkoptu. Ponieważ piekłam torty z różnych przepisów, zawsze szukam wśród nich tego, który mi wychodzi najlepiej.  Tak więc teraz podstawowy przepis na tradycyjny biszkopt.




Składniki:
  • 60 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki)
  • 60 g mąki ziemniaczanej (¼ szklanki)
  • 6 jajek
  • 200 g cukru pudru (1 ½ szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki octu
Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC, dno formę do pieczenia wysmarować masłem.
  2. Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać przez sito. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż żółtka zbieleją.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder po 1 łyżce.
  4. Do białek po trochu dodawać żółtka i bardzo powoli i delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki.
  5. Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone.
  6. Ciasto przełożyć do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka.
  7. Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie.
  8. Ciasto studzić w piekarniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print