Chyba najpopularniejszym farszem do udek kurczaka są usmażone z cebulą pieczarki. Ja proponuję farsz zrobiony z kaszy gryczanej.
Udka najpierw trzeba wyluzować czyli usunąć z nich kości. Nie jest to takie trudne jak się wydaje, wystarczy tylko dobra instrukcja i trochę cierpliwości. Trzeba tylko uważać, żeby nie przeciąć skóry. Jak wyluzować udka kurczaka można znaleźć np. TUTAJ. Ja zostawiłam końcówkę kostki, żeby nie trzeba było ją dodatkowo spinać.
Składniki:
- 3 udka kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- boczek wędzony - według własnych preferencji
- ½ szklanki kaszy gryczanej
- sól
- pieprz
- 1 liść laurowy
- papryka ostra i słodka
- oregano
- bazylia
- wykałaczki
- Kaszę ugotować z liściem laurowym, liść usunąć z ugotowanej kaszy.
- Udka wyluzować, skropić oliwą, natrzeć papryką, solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Suchą patelnię rozgrzać i usmażyć na niej boczek. Dodać cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć aż cebula się zeszkli.
- Do boczku z cebulą dodać kaszę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Udka faszerować farszem a następnie spiąć wykałaczkami.
- Udka ułożyć spiętą stroną do dołu w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, posypać oregano, bazylią i papryką. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec pod przykryciem przez 40 minut a następnie bez przykrycia do momentu aż skórka będzie chrupiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz