wtorek, 24 listopada 2015

Udka kurczaka faszerowane kaszą gryczaną


Chyba najpopularniejszym farszem do udek kurczaka są usmażone z cebulą pieczarki. Ja proponuję farsz zrobiony z kaszy gryczanej.
Udka najpierw trzeba wyluzować czyli usunąć z nich kości. Nie jest to takie trudne jak się wydaje, wystarczy tylko dobra instrukcja i trochę cierpliwości. Trzeba tylko uważać, żeby nie przeciąć skóry. Jak wyluzować udka kurczaka można znaleźć np. TUTAJ. Ja zostawiłam końcówkę kostki, żeby nie trzeba było ją dodatkowo spinać.

Składniki:
  • 3 udka kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • boczek wędzony - według własnych preferencji
  • ½ szklanki kaszy gryczanej
  • sól
  • pieprz
  • 1 liść laurowy
  • papryka ostra i słodka
  • oregano
  • bazylia
  • wykałaczki
Wykonanie:
  1. Kaszę ugotować z liściem laurowym, liść usunąć z ugotowanej kaszy.
  2. Udka wyluzować, skropić oliwą, natrzeć papryką, solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Suchą patelnię rozgrzać i usmażyć na niej boczek. Dodać cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć aż cebula się zeszkli.
  4. Do boczku z cebulą dodać kaszę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  5. Udka faszerować farszem a następnie spiąć wykałaczkami.
  6. Udka ułożyć spiętą stroną do dołu w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, posypać oregano, bazylią i papryką. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec pod przykryciem przez 40 minut a następnie bez przykrycia do momentu aż skórka będzie chrupiąca.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print