wtorek, 3 listopada 2015

Risotto zapiekane z brandy


Dziś przepis na risotto z jabłkami, boczkiem, serem i dodatkiem brandy. Risotto wyszło świetnie, dużo lepiej niż się spodziewałam.


Składniki:
  • 60 g masła
  • 2 duże jabłka
  • 130 g boczku
  • 1 cebula
  • 400 g ryżu na risotto
  • 1 l bulionu
  • 50 g parmezanu
  • 125 g sera srebrzysty lazur
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml brandy
  • 1 liść laurowy
  • 6 ziaren jałowca

Wykonanie:
  1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry, boczek posiekać, jałowiec rozgnieść, cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Połowę masła stopić na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać jabłka, boczek, liść laurowy i jałowiec. Smażyć przez 5 - 6 minut aż boczek zbrązowieje a jabłka zmiękną.
  3. Dodać 2 łyżki brandy i smażyć aż odparuje. Ściągnąć z ognia i usunąć jałowiec i liść laurowy.
  4. Resztę masła rozpuścić w dużym garnku. Dodać cebulę i smażyć kilka minut aż zmięknie. Dodać ryż i smażyć przez 2 minuty cały czas mieszając.
  5. Dodać ½ szklanki bulionu i gotować aż cały bulion się wchłonie. Czynność powtarzać dodając po ½ szklanki bulionu aż cały płyn się wchłonie. Ryż gotować mieszając przez 15 - 18 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Ryż wymieszać, zestawić z ognia, dodać parmezan i wymieszać.
  7. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
  8. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wkładać kolejno warstwę ryżu następnie warstwę jabłek z boczkiem a następnie plastry sera srebrzysty lazur. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników.
  9. Zapiekać risotto przez 5 - 10 minut aż wierzch zbrązowieje.
  10. Wyciągnąć z piekarnika, poczekać aż trochę odparuje, skropić brandy i podpalić podając.





2 komentarze:

  1. brzmi apetycznie, na pewno wypróbuję, tylko bez brandy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie bandy nadaje ten charakterystyczny smak, bez niej będzie całkowicie inny smak. Można pominąć skrapianie i podpalanie ale do dania polecam odrobinę dodać.

      Usuń

Print