W tym roku proponuję upieczenie piernika 14-dniowego. Nazwa tego piernika berze się stąd, że surowe ciasto leżakuje 14 dni w lodówce. Piernik jest pyszny, polecam wszystkim.
Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g miodu
- 3 jajka
- 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (dodać po 14 dniach)
pozostałe składniki:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 4 łyżki kaszy manny
- 10 g masła
- olejek rumowy
- powidła śliwkowe (u mnie 1 słoiczek)
polewa:
- 100 g cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki mleka
Wykonanie:
- Przygotować ciasto:
- Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać miód i jajka a następnie zagnieść ciasto.
- Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 14 dni.
- Po 14 dniach do ciasta dodać przyprawy do piernika i jeszcze raz wyrobić ciasto.
- Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na 3 placki o takich samych wymiarach i piec w temperaturze 180oC przez około 20 - 25 minut.
- Ciasto ostudzić.
- Przygotować masę:
- Mleko, cukier i kaszę przełożyć do garnka o grubym dnie. Całość doprowadzić do wrzenia gotować aż masa zgęstnieje, następnie ostudzić.
- Do kaszy dodać masło, olejek rumowy i utrzeć na masę.
- Pierwszy placek posmarować powidłami, następnie położyć drugi placek na którym rozsmarować masę. Masę przykryć ostatnim plackiem.
- Ciasto podzielić na mniejsze części.
- Przygotować polewę: Wszystkie składniki przełożyć do garnka o grubym dnie i delikatnie podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
- Ciasto posmarować polewą.
rzeczywiście musi być pyszny
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie, jeżeli dziś zacznę robić, to zdążę akurat do 24 :)
OdpowiedzUsuńJa też dziś przygotowałam ciasto, ale chyba upiekę je 23 grudnia, myślę, że 13 dni też wystarczy.
OdpowiedzUsuń