czwartek, 10 grudnia 2015

Piernik czternastodniowy


W tym roku proponuję upieczenie piernika 14-dniowego. Nazwa tego piernika berze się stąd, że surowe ciasto leżakuje 14 dni w lodówce. Piernik jest pyszny, polecam wszystkim.



Składniki:
ciasto:
  • 500 g mąki
  • 200 g miodu
  • 3 jajka
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (dodać po 14 dniach)

pozostałe składniki:
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 10 g masła
  • olejek rumowy
  • powidła śliwkowe (u mnie 1 słoiczek)

polewa:
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki mleka


Wykonanie:

  1. Przygotować ciasto:
    • Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać miód i jajka a następnie zagnieść ciasto.
    • Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 14 dni.
    • Po 14 dniach do ciasta dodać przyprawy do piernika i jeszcze raz wyrobić ciasto.
    • Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na 3 placki o takich samych wymiarach i piec w temperaturze 180oC przez około 20 - 25 minut.
    • Ciasto ostudzić.
  2. Przygotować masę:
    • Mleko, cukier i kaszę przełożyć do garnka o grubym dnie. Całość doprowadzić do wrzenia gotować aż masa zgęstnieje, następnie ostudzić.
    • Do kaszy dodać masło, olejek rumowy i utrzeć na masę.
  3. Pierwszy placek posmarować powidłami, następnie położyć drugi placek na którym rozsmarować masę. Masę przykryć ostatnim plackiem.
  4. Ciasto podzielić na mniejsze części.
  5. Przygotować polewę: Wszystkie składniki przełożyć do garnka o grubym dnie i delikatnie podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
  6. Ciasto posmarować polewą.


3 komentarze:

  1. rzeczywiście musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niesamowicie, jeżeli dziś zacznę robić, to zdążę akurat do 24 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też dziś przygotowałam ciasto, ale chyba upiekę je 23 grudnia, myślę, że 13 dni też wystarczy.

    OdpowiedzUsuń

Print