czwartek, 17 grudnia 2015

Imbirowe Bronies z czekoladowym lukrem


To ciasto świetnie nadaje się na święta, jest bardzo czekoladowe. Imbir nadaje mu charakteru a zastąpienie mąki migdałami, jeszcze bardziej wzbogaca jego smak.



Składniki:
  • 150 g migdałów
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 25 g kakao
  • 250 g drobnego cukru trzcinowego
  • 250 g masła
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 6 jajek

lukier:
  • 100 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g kakao
  • 200 g cukru pudru przesianego przez sito
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • kandyzowany imbir


Wykonanie:
  1. Migdały zalać wrzątkiem, jak woda ostygnie ściągnąć z migdałów skórkę. Następnie migdały osuszyć i zmielić.
  2. Formę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Do garnka o grubym dnie włożyć czekoladę, kakao, cukier i masło a następnie wszystko rozpuścić na małym ogniu.
  5. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ściągnąć garnek z ognia, wmieszać imbir i zmielone migdały a następnie po 1 żółtku.
  6. Białka ubić na sztywną pianę. metalową łyżką wmieszać do ciasta delikatnie trochę piany żeby rozrzedzić ciasto, a następnie delikatnie wmieszać resztę piany.
  7. Ciasto ostrożnie przełożyć do formy. Piec w temperaturze 180oC przez 30 - 35 minut, aż wierzch ciasta przestanie się trząść, a środek się zetnie. Ciasto ostudzić.
  8. Przygotować polewę: masło, czekoladę, kakao, cukier puder, wodę i starty imbir włożyć do garnka o grubym dnie, a następnie podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie gładki lukier.
  9. Ciasto polać polewą i posypać kandyzowanym imbirem.




1 komentarz:

Print