To ciasto świetnie nadaje się na święta, jest bardzo czekoladowe. Imbir nadaje mu charakteru a zastąpienie mąki migdałami, jeszcze bardziej wzbogaca jego smak.
Składniki:
- 150 g migdałów
- 400 g gorzkiej czekolady
- 25 g kakao
- 250 g drobnego cukru trzcinowego
- 250 g masła
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 6 jajek
lukier:
- 100 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g kakao
- 200 g cukru pudru przesianego przez sito
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- kandyzowany imbir
Wykonanie:
- Migdały zalać wrzątkiem, jak woda ostygnie ściągnąć z migdałów skórkę. Następnie migdały osuszyć i zmielić.
- Formę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Do garnka o grubym dnie włożyć czekoladę, kakao, cukier i masło a następnie wszystko rozpuścić na małym ogniu.
- Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ściągnąć garnek z ognia, wmieszać imbir i zmielone migdały a następnie po 1 żółtku.
- Białka ubić na sztywną pianę. metalową łyżką wmieszać do ciasta delikatnie trochę piany żeby rozrzedzić ciasto, a następnie delikatnie wmieszać resztę piany.
- Ciasto ostrożnie przełożyć do formy. Piec w temperaturze 180oC przez 30 - 35 minut, aż wierzch ciasta przestanie się trząść, a środek się zetnie. Ciasto ostudzić.
- Przygotować polewę: masło, czekoladę, kakao, cukier puder, wodę i starty imbir włożyć do garnka o grubym dnie, a następnie podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie gładki lukier.
- Ciasto polać polewą i posypać kandyzowanym imbirem.
moje smaki :) uwielbiam zrowe wypieki z migdałami!
OdpowiedzUsuń