wtorek, 29 grudnia 2015

Ciasto czekoladowo buraczane




Według mnie to jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio piekłam.  Ciasto jest mocno czekoladowe i bardzo wilgotne w środku. Ciasto to jest pyszne i na pewno nie raz jeszcze go przygotuje. Świetnie nadaje się również na święta.

Składniki:
ciasto:
  • 200 g buraków
  • 100 ml oleju
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • ¼ łyżeczki soli
polewa:
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki mleka
Wykonanie:

  1. ciasto:
    • Buraki obrać, ugotować i zmiksować na pure.
    • Do buraków dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
    • Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC przez około 50 - 60 minut do momentu aż patyczek po wetknięciu w ciasto będzie suchy.
    • Ciasto ostudzić.
  2. Przygotować polewę: Wszystkie składniki przełożyć do garnka o grubym dnie i delikatnie podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Ciasto polać polewą i zostawić do wystygnięcia. Wierzch ciasta można posypać np. wiórkami czekolady.



2 komentarze:

  1. Na świeżo przepyszne!! Zrobiłam na blaszce 36x24cm, bo nie posiadam okrągłej - wyszło dość niskie. Z polewą wyszedł rarytas!! Chwalone przez wszystkich domowników ;)

    OdpowiedzUsuń

Print