Przepis na tą tartę pochodzi z książki “Księga smaków świata”. Jest to bardzo krucha tarta na wytrawnym spodzie z dodatkiem sera koziego i pomidorów. Tarta ta pochodzi z Francji, stąd też mocno maślany smak kruchego spodu.
Składniki:
ciasto:
- 235 g mąki pszennej
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 1 łyżka świeżych listków rozmarynu
- sól morska
- pieprz
- 125 g chłodnego masła
- 3 łyżki wody z lodem
- 150 g koziego sera
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- bazylia do dekoracji
- pieprz
- 3 - 4 pomidory
- oliwa
- sól morska
- Przygotować ciasto:
- Za pomocą robota kuchennego wymieszać mąkę, parmezan, rozmaryn, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Wyrabiać przez 30 sekund.
- Masło podzielić na małe kawałki, równomiernie rozłożyć w mące i wyrabiać przez moment. Następnie dodać wodę i wyrabiać jeszcze przez chwilę.
- Z ciasta uformować krążek o grubości 2 cm i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC. Ciastem wylepić formę do pieczenia o średnicy 25 - 30 cm i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia i obciążyć fasolą, grochem lub specjalnymi obciążnikami. Piec przez 10 minut, następnie ściągnąć obciążenie i piec jeszcze przez 15 minut do momentu aż ciasto się zarumieni. Ciasto ostudzić.
- Za pomocą robota kuchennego zmiksować ser kozi, 2 łyżki bazylii i ¼ łyżeczki pieprzu. Masa powinna być jednolita.
- Ciasto posmarować serem, następnie na wierzch poukładać plastry pomidora. Całość skropić oliwą, posypać solą mordką i pozostałą posiekaną bazylią. Tartę udekorować liśćmi bazylii.
Musiała smakować obłędnie.
OdpowiedzUsuń