poniedziałek, 12 października 2015

Prowansalska tarta pomidorowa


Przepis na tą tartę pochodzi z książki “Księga smaków świata”. Jest to bardzo krucha tarta na wytrawnym spodzie z dodatkiem sera koziego i pomidorów. Tarta ta pochodzi z Francji, stąd też mocno maślany smak kruchego spodu.

Składniki:
ciasto:
  • 235 g mąki pszennej
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka świeżych listków rozmarynu
  • sól morska
  • pieprz
  • 125 g chłodnego masła
  • 3 łyżki wody z lodem
nadzienie:
  • 150 g koziego sera
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • bazylia do dekoracji
  • pieprz
  • 3 - 4 pomidory
  • oliwa
  • sól morska
Wykonanie:

  1. Przygotować ciasto:
    • Za pomocą robota kuchennego wymieszać mąkę, parmezan, rozmaryn, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Wyrabiać przez 30 sekund.
    • Masło podzielić na małe kawałki, równomiernie rozłożyć w mące i wyrabiać przez moment. Następnie dodać wodę i wyrabiać jeszcze przez chwilę.
    • Z ciasta uformować krążek o grubości 2 cm i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC. Ciastem wylepić formę do pieczenia o średnicy 25 - 30 cm i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia i obciążyć fasolą, grochem lub specjalnymi obciążnikami. Piec przez 10 minut, następnie ściągnąć obciążenie i piec jeszcze przez 15 minut do momentu aż ciasto się zarumieni. Ciasto ostudzić.
  3. Za pomocą robota kuchennego zmiksować ser kozi, 2 łyżki bazylii i ¼ łyżeczki pieprzu. Masa powinna być jednolita.
  4. Ciasto posmarować serem, następnie na wierzch poukładać plastry pomidora. Całość skropić oliwą, posypać solą mordką i pozostałą posiekaną bazylią. Tartę udekorować liśćmi bazylii.



1 komentarz:

Print