czwartek, 8 października 2015

Gruszki gotowane w winie


Gruszki gotowane w białym winie z dużą ilością przypraw są słodkim i aromatycznym deserem. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, w obu wersjach są pyszne.



Składniki:
  • 5 - 6 gruszek
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 4 goździki
  • 600 - 800 ml białego półsłodkiego wina
  • dodatkowe wino lub woda w razie potrzeby


Wykonanie:
  1. Gruszki obrać pozostawiając ogonki i włożyć je do garnka. Dodać cukry i przyprawy, a następnie zalać winem tak aby gruszki były przykryte. W razie zbyt małej ilości wina można dodać odrobinę wody.
  2. Gruszki z winem zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu aż gruszki zmiękną - u mnie wystarczyło 30 minut.
  3. Gruszki wyciągnąć natomiast sos zredukować gotując go na średnim ogniu o co najmniej połowę.
  4. Jeśli podajemy gruszki na zimno, studzić je włożone w sosie.
  5. Gruszki podawać z sosem.





2 komentarze:

Print