Gruszki gotowane w białym winie z dużą ilością przypraw są słodkim i aromatycznym deserem. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, w obu wersjach są pyszne.
Składniki:
- 5 - 6 gruszek
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki kardamonu
- 4 goździki
- 600 - 800 ml białego półsłodkiego wina
- dodatkowe wino lub woda w razie potrzeby
Wykonanie:
- Gruszki obrać pozostawiając ogonki i włożyć je do garnka. Dodać cukry i przyprawy, a następnie zalać winem tak aby gruszki były przykryte. W razie zbyt małej ilości wina można dodać odrobinę wody.
- Gruszki z winem zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu aż gruszki zmiękną - u mnie wystarczyło 30 minut.
- Gruszki wyciągnąć natomiast sos zredukować gotując go na średnim ogniu o co najmniej połowę.
- Jeśli podajemy gruszki na zimno, studzić je włożone w sosie.
- Gruszki podawać z sosem.
Mmm, musiały smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńByły pyszne...
Usuń