Moja dzisiejsza propozycja to ciasto ze śliwkami. Kruche ciasto, powidła śliwkowe i śliwki to rewelacyjne połączenie.
Składniki:
- 400 g mąki
- 100 g cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- powidła śliwkowe do posmarowania ciasta (ok. ½ słoika)
- ok. 1 kg śliwek
- cukier do posypania śliwek
- 2 łyżki galaretki cytrynowej
Wykonanie:
- Przygotować ciasto:
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać.
- Do mąki dodać masło a następnie palcami rozetrzeć je z mąką.
- Dodać żółtka i śmietanę a następnie szybko zagnieść ciasto.
- ⅔ ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta podzielić na 2 lub 3 części, owinąć folią spożywczą i włożyć na ten sam czas do zamrażarki.
- Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połowy i usunąć z nich pestki.
- Blachę do pieczenia posmarować masłem a następnie dno formy wyłożyć ciastem z lodówki.
- Ciasto posmarować powidłami i ułożyć na nim śliwki przekrojoną stroną do góry. Śliwki posypać cukrem (ilość cukru zależy od tego czy śliwki są słodkie) i galaretką.
- Wierzch ciasta posypać startym na tarce o grubych oczkach ciastem, które było w zamrażalniku.
- Piec w temperaturze 180oC przez 50 - 55 minut.
Jak pysznie! Śliwki w towarzystwie kruchego ciasta smakują mi najbardziej
OdpowiedzUsuńMniam, znakomite ciasto :)
OdpowiedzUsuńPyszne, upiekłam i szybko zniknęło, jedliśmy jeszcze ciepłe.
OdpowiedzUsuń