wtorek, 6 października 2015

Kruche ciasto ze śliwkami


Moja dzisiejsza propozycja to ciasto ze śliwkami. Kruche ciasto, powidła śliwkowe i śliwki to rewelacyjne połączenie.



Składniki:
  • 400 g mąki
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • powidła śliwkowe do posmarowania ciasta (ok. ½ słoika)
  • ok. 1 kg śliwek
  • cukier do posypania śliwek
  • 2 łyżki galaretki cytrynowej


Wykonanie:

  1. Przygotować ciasto:
    • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać.
    • Do mąki dodać masło a następnie palcami rozetrzeć je z mąką.
    • Dodać żółtka i śmietanę a następnie szybko zagnieść ciasto.
    • ⅔ ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta podzielić na 2 lub 3 części, owinąć folią spożywczą i włożyć na ten sam czas do zamrażarki.
  2. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połowy i usunąć z nich pestki.
  3. Blachę do pieczenia posmarować masłem a następnie dno formy wyłożyć ciastem z lodówki.
  4. Ciasto posmarować powidłami i ułożyć na nim śliwki przekrojoną stroną do góry. Śliwki posypać cukrem (ilość cukru zależy od tego czy śliwki są słodkie) i galaretką.
  5. Wierzch ciasta posypać startym na tarce o grubych oczkach ciastem, które było w zamrażalniku.
  6. Piec w temperaturze 180oC przez 50 - 55 minut.



3 komentarze:

  1. Jak pysznie! Śliwki w towarzystwie kruchego ciasta smakują mi najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, upiekłam i szybko zniknęło, jedliśmy jeszcze ciepłe.

    OdpowiedzUsuń

Print