piątek, 23 października 2015

Makaron z sosem dyniowym


Mój synek uwielbia makaron w każdej postaci. Tym razem przygotowałam makaron pełnoziarnisty rurki z sosem dyniowym z dodatkiem szałwii. Sos jest prosty a wyszedł wyrazisty i świetnie pasował do makaronu.



Składniki:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki musu z dyni
  • 200 ml śmietanki 30%
  • ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • garść świeżych liści szałwii
  • sól
  • pieprz
  • świeżo starty parmezan (opcjonalnie)

Wykonanie:
  1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
  2. Dodać dynię,gałkę muszkatołową, cynamon, imbir, sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia i gotować aż cebula będzie miękka.
  3. Szałwię umyć, osuszyć i posiekać a następnie dodać do dyni. Gotować przez około 10 minut, następnie dodać śmietanę, całość doprowadzić do wrzenia i zmiksować blenderem. W razie potrzeby doprawić.
  4. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  5. Makaron polać lub wymieszać z sosem a następnie posypać świeżo startym parmezanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print