Mój synek uwielbia makaron w każdej postaci. Tym razem przygotowałam makaron pełnoziarnisty rurki z sosem dyniowym z dodatkiem szałwii. Sos jest prosty a wyszedł wyrazisty i świetnie pasował do makaronu.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki musu z dyni
- 200 ml śmietanki 30%
- ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- garść świeżych liści szałwii
- sól
- pieprz
- świeżo starty parmezan (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
- Dodać dynię,gałkę muszkatołową, cynamon, imbir, sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia i gotować aż cebula będzie miękka.
- Szałwię umyć, osuszyć i posiekać a następnie dodać do dyni. Gotować przez około 10 minut, następnie dodać śmietanę, całość doprowadzić do wrzenia i zmiksować blenderem. W razie potrzeby doprawić.
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Makaron polać lub wymieszać z sosem a następnie posypać świeżo startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz