Świetne kakaowe kruche ciasto z nadzieniem z jabłek i gruszek z dodatkiem nektarynek. Najlepiej to ciasto przygotować dzień wcześniej, żeby farsz zdążył się związać. Ja zrobiłam ciasto tego samego dnia i farsz się rozlewał, ale i tak smakował świetnie.
Składniki:
ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 - 4 łyżki kakao
nadzienie:
- 1 kg gruszek
- 1 kg jabłek
- 2 nektarynki
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Wykonanie:
- Przygotować farsz:
- Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w kostkę.
- Owoce przełożyć do garnka, sok z cytryny i smażyć na małym ogniu aż owoce puszczą sok i smażyć przez około 30 minut aż część owoców się rozpadnie.
- Owoce ostudzić, dodać cukier i galaretkę. Całość dokładnie wymieszać.
- Przygotować ciasto:
- Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto.
- Odłożyć trochę ciasta do dekoracji do lodówki, a do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wyrobić.
- ⅓ ciasta włożyć do zamrażarki, natomiast resztą ciasta wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a następnie go obciążyć np. fasolą. Piec 15 minut w temperaturze 180oC a następnie wyciągnąć obciążenie.
- Z jasnego ciasta przygotować dekorację:
- Jabłka: Do części ciasta dodać czerwony barwnik spożywczy, dokładnie wyrobić i uformować niewielkie kulki. Ogonki jabłek zrobiłam z goździków.
- Gruszki: Do następnej części ciasta dodać zielony i żółty barwnik spożywczy, ciasto niezbyt dokładnie wyrobić i uformować niewielkie kulki, które następnie wyciągnąć w kształt gruszek. Ogonki jabłek zrobiłam z goździków.
- Liście: Do ciasta dodać zielony i barwnik spożywczy, ciasto dokładnie wyrobić. Z ciasta formować kulki, które rozpłaszczyć i uformować kształt liści. Na liściach zrobić delikatne nacięcia nożem.
- Ciasto jeśli to konieczne poodciskać do formy łyżką, a do środka włożyć farsz z owoców. Odłożony kawałek ciemnego ciasta zetrzeć lub pokruszyć na wierzch owoców a następnie ułożyć dekorację.
- Piec w temperaturze 180oC przez 45 - 50 minut. Ciasto ostudzić i włozyć na noc do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz