czwartek, 1 października 2015

Kruche ciasto z gruszkami i jabłkami



Świetne kakaowe kruche ciasto z nadzieniem z jabłek i gruszek z dodatkiem nektarynek. Najlepiej to ciasto przygotować dzień wcześniej, żeby farsz zdążył się związać. Ja zrobiłam ciasto tego samego dnia i farsz się rozlewał, ale i tak smakował świetnie.


Składniki:
ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ½  szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 - 4 łyżki kakao

nadzienie:
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg jabłek
  • 2 nektarynki
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej



Wykonanie:

  1. Przygotować farsz:
    • Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w kostkę.
    • Owoce przełożyć do garnka, sok z cytryny i smażyć na małym ogniu aż owoce puszczą sok i smażyć przez około 30 minut aż część owoców się rozpadnie.
    • Owoce ostudzić, dodać cukier i galaretkę. Całość dokładnie wymieszać.
  2. Przygotować ciasto:
    • Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto.
    • Odłożyć trochę ciasta do dekoracji do lodówki, a do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wyrobić.
  3. ⅓ ciasta włożyć do zamrażarki, natomiast resztą ciasta wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia a następnie go obciążyć np. fasolą. Piec 15 minut w temperaturze 180oC a następnie wyciągnąć obciążenie.
  4. Z jasnego ciasta przygotować dekorację:
    • Jabłka: Do części ciasta dodać czerwony barwnik spożywczy, dokładnie wyrobić i uformować niewielkie kulki. Ogonki jabłek zrobiłam z goździków.
    • Gruszki: Do następnej części ciasta dodać zielony i żółty barwnik spożywczy, ciasto niezbyt dokładnie wyrobić i uformować niewielkie kulki, które następnie wyciągnąć w kształt gruszek. Ogonki jabłek zrobiłam z goździków.
    • Liście: Do ciasta dodać zielony i barwnik spożywczy, ciasto dokładnie wyrobić. Z ciasta formować kulki, które rozpłaszczyć i uformować kształt liści. Na liściach zrobić delikatne nacięcia nożem.
  5. Ciasto jeśli to konieczne poodciskać do formy łyżką, a do środka włożyć farsz z owoców. Odłożony kawałek ciemnego ciasta zetrzeć lub pokruszyć na wierzch owoców a następnie ułożyć dekorację.
  6. Piec w  temperaturze 180oC przez 45 - 50 minut. Ciasto ostudzić i włozyć na noc do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print