wtorek, 29 września 2015

Tarta z gruszką i serem pleśniowym


Połączenie sera pleśniowego i gruszki jest rewelacyjne. Ta wytrawna tarta jest krucha i pyszna. Rewelacyjnie nadaje się na kolacje we dwoje.


Składniki:
ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
nadzienie:
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • 200 g sera pleśniowego np. niebieski lazur
  • 2 - 4 gruszki
  • płatki migdałowe
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  2. Ser pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez moment. Następnie dodać mleko i dokładnie wymieszać. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową i gotować aż sos zgęstnieje. Sos ściągnąć z ognia, dodać ser i mieszać aż się rozpuści.
  3. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry.
  4. Formę do pieczenia wykleić ciastem. Następnie wlać sos i równo rozprowadzić. Na sos ułożyć gruszki a całość posypać płatkami migdałowymi.
  5. Piec w  temperaturze 180oC przez 40 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print